Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόλις μέρες, από την προκλητική κίνηση της Τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων  Λύκων» που εμφάνισαν ένα χάρτη στον οποίο παρουσίαζαν τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως τμήμα της Τουρκίας, κι ακολουθεί σήμερα ένα νέο προκλητικότατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «TR Haber», το οποίο αναπαράγει και η ιστοσελίδα της, το οποίο υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία και ότι μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά.

 «Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία! Η παρουσία των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκεί είναι παράνομη», γράφει εντελώς ξεδιάντροπα το δημοσίευμα το οποίο στηρίζεται στις απόψεις του απόστρατου αξιωματικού και πρώην Γενικού Γραμματέα του Τουρκικού  υπουργείου Άμυνας, Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης.

«Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το εν λόγω δημοσίευμα, που συνεχίζει στους ίδιους οξείς τόνους:

 «Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Γιουμίτ Γιαλίμ, μιλώντας στην εφημερίδα, υποστήριξε πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία. Ωστόσο …παραχώρησε στην Ελλάδα το νομό Χανίων, παρερμηνεύοντας προκλητικότατα και κατά το δοκούν τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

Όπως ανέφερε, στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην χώρα μας. «Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους» δήλωσε ζητώντας μετ’ επιτάσεως την… άμεση εκκένωση των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου και των άλλων  νησιών γύρω από την Κρήτη, όπως Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Για την ιστορία, το άρθρο 4 της Συνθήκης του Λονδίνου είναι ξεκάθαρο και δεν χρίζει παρερμηνειών, μη ερμηνειών κατά το δοκούν.  «Ο Σουλτάνος παραιτείται απ’ όλα όσα κατείχε επί της νήσου Κρήτης και εκχωρεί στην εύνοια των συμμάχων ηγεμόνων όλα τα δικαιώματα της κυριαρχίας και όλα τα άλλα δικαιώματα που κατείχε σε εκείνη τη νήσο», είναι η ακριβής διατύπωση.

Επίσης, με τη «Συνθήκη του Βουκουρεστίου» που ακολούθησε μετά το τέλος και του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, η ηττημένη Βουλγαρία παραιτήθηκε ρητώς από κάθε αξίωσή της στην Κρήτη, ενώ θεωρήθηκε περιττό να ζητηθεί αντίστοιχη παραίτηση από τα άλλα δύο κράτη στα οποία είχε παραχωρηθεί με τη Συνθήκη του Λονδίνου, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.  Με την επικύρωση της Συνθήκης του Λονδίνου μπήκε οριστικά τέλος στην τουρκική επικυριαρχία στην Κρήτη, ανοίγοντας το δρόμο της ενσωμάτωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα, την 1η Δεκεμβρίου του 1913.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης