Έως τις 20 Φεβρουαρίου έδωσε διορία στη Γαλλία και το Μαλί η Αl Qaeda του ισλαμικού Μαγκρέμπ (AQMI), προκειμένου να «ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις» της, με αντάλλαγμα τη ζωή του Γάλλου Πιερ Καμάτ, ο οποίος απήχθη τον Νοέμβριο σε ξενοδοχείο στη Μενάκα, στο Βορειοανατολικό Μαλί.

«Μόλις εξαντληθεί η πολύτιμη αυτή διορία, εμείς θα έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν. Η Γαλλία και το Μαλί θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους, όσον αφορά στη ζωή εκείνου που απήχθη, εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν», τονίζεται στο ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στο αμερικανικό κέντρο επιτήρησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Η οργάνωση έδωσε διορία έως την 1η Μαρτίου και στην ιταλική κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της «για την απελευθέρωση κρατουμένων της, των οποίων τα ονόματα έχουν δοθεί στον Ιταλό διαπραγματευτή, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σέρτζο Τσικάλα».

Και στις δύο περιπτώσεις, η Al Qaeda ζητά την απελευθέρωση τεσσάρων μελών της, τα οποία κρατούνται φυλακισμένα στο Μαλί.

Ωστόσο, δεν έκανε λόγο για την Ιταλίδα που απήχθη στις 17 Δεκεμβρίου στη Μαυριτανία, ούτε για τους τρεις Ισπανούς εθελοντές, που συνελήφθησαν στις 29 Νοεμβρίου στη Μαυριτανία και κρατούνται στην έρημο του Μαλί.