Τραγική κατάληξη για δύο ομήρους που κρατούσε αιχμαλώτους το παρακλάδι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, είχε το Σάββατο κοινή επιχείρηση του στρατού της Υεμένης και των ΗΠΑ για την απελευθέρωσή τους. 

Όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, κατά την αποστολή έπεσε νεκρός ο 33χρονος Αμερικανός δημοσιογράφος Λουκ Σόμερ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους απαγωγείς του. Παράλληλα, ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε επιπλέον ένας όμηρος: Πρόκειται για τον Πιερ Κορκί, δάσκαλο από τη νότια Αφρική. Τη «βάρβαρη δολοφονία» καταδίκασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Αμερικανός όμηρος δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από τους απαγωγείς του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης διάσωσής του.Σύμφωνα με το BBC, ο Σόμερς δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από στελέχη της Αλ Κάιντα κατά την στρατιωτική επιχείρηση απελευθέρωσής του.

Την είδηση επαλήθευσε στo Assocaited Press η αδελφή του θύματος, Λούσι, η οποία δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τον θάνατο του Σόμερς από πράκτορες του FBI, ενώ ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τις δύσκολες ώρες που περνά η ίδια και η οικογένειά της.

Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης έκανε λόγο για «μια ευρεία επιχείρηση» που διεξήχθη το Σάββατο στην επαρχία Σάμπουα, στη διάρκεια της οποίας «σκοτώθηκαν δέκα μέλη της Αλ Κάιντα και ακόμη ένα τραυματίστηκε».

Μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για μια επιχείρηση στην επαρχία Νούσαμπ, ένα από τα βασικά προπύργια των ανταρτών στην Υεμένη. «Πολλές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Αλ Κάιντα στη Νούσαμπ» δήλωσε.

«Στη διάρκεια των επιδρομών, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή στρατιώτες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει καθοριστεί (…) και ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις» αναφέρει ένας φύλαρχος της περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός Τσακ Χέιγκελ επισήμανε ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. «Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία επιχείρηση στην Υεμένη προκειμένου να απελευθερώσουν έναν Αμερικανό πολίτη, τον Λουκ Σόμερς, και όλους τους υπόλοιπους πολίτες ξένων χωρών που κρατούνταν όμηροι μαζί του από τους τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa).

Όμως ο Σόμερς και ένας άλλος όμηρος που δεν ήταν Αμερικανός υπήκοος και που κρατούνταν αιχμάλωτος μαζί με εκείνον εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες της Aqpa κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ζωή του Σόμερς διέτρεχε άμεσο κίνδυνο», τόνισε ο Χέιγκελ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση για τον εντοπισμό και απελευθέρωση του 33χρονου ομήρου, η οποία ωστόσο απέβη άκαρπη καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ο Σόμερς δεν βρέθηκε στο σημείο. Κατά την αποστολή διασώθηκαν οκτώ όμηροι της Αλ Κάιντα.

Η απαγωγή του Σόμερς

Ο Λουκ Σόμερς, δημοσιογράφος και φωτογράφος βρετανικής καταγωγής, απήχθη στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά τον Σεπτέμβριο 2013. 

Σε μήνυμά τους στα μέσα ενημέρωσης, οι συγγενείς του, είχαν απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς να επιδείξουν έλεος. Η αδελφή του τον είχε περιγράψει ως ιδιαίτερα ρομαντικό «που πάντα πίστευε στο καλό των ανθρώπων» και ζητούσε να του χαρίσουν τη ζωή.

Στις 4 Δεκεμβρίου, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Aqpa, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Σόμερς να δηλώνει ότι απειλείται με εκτέλεση και φοβάται για τη ζωή του.

Δείτε το βίντεο:


Το σημείο όπου απήχθη τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Σόμερς

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με ημερομηνία Δεκεμβρίου του 2014, ο 33χρονος ανέφερε το όνομά του, την ηλικία του, ότι αισθάνεται απειλούμενος επειδή η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Νωρίτερα, εμφανίζεται ο Νάσερ μπεν Αλί αλ-Ανσί της Aqpa ο οποίος απειλούσε να εκτελέσει τον όμηρο στις επόμενες τρεις ημέρες μετά την ανάρτηση του μηνύματος, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οργάνωσης. 

Δεν γνωστοποιήθηκαν ποιες ήταν αυτές οι απαιτήσεις, ωστόσο ο Αλί αλ-Ανσί ανέφερε στο βίντεο ότι η Ουάσινγκτον τις γνωρίζει. «Διαφορετικά, ο Αμερικανός όμηρος που κρατούμε θα έχει μία αναπόφευκτη τύχη», κατέληξε.

Ο Πιερ Κορκί

Ο δεύτερος όμηρος που εκτελέστηκε στην Υεμένη είναι ο νοτιοαφρικανός δάσκαλος Πιερ Κορκί ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τη σύζυγό του από μέλη της Αλ Κάιντα τον Μάιο του 2013 στην πόλη Ta’iz. Οι δυο τους είχαν μεταβεί εκεί στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής της οργάνωσης «Gift of the Givers».

Η Γιολάντ Κορκί είχε αφεθεί ελεύθερη την 10η Ιανουαρίου του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης με τους απαγωγείς.

Οι απαγωγείς του Κορκί ζητούσαν ως λύτρα το ποσό των τριών εκατ. δολαρίων για την απελευθέρωσή του όμως πρόσφατα εξέταζαν το ενδεχόμενο να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. 

«Η Γιολάντ και η οικογένειά του είναι ακόμα πιο συντετριμμένοι σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο καθώς γνώριζαν ότι ο Πιερ θα απελευθερωνόταν αύριο (Κυριακή) από την Αλ Κάιντα» επιβεβαίωσε η Gift of Gavers.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας