Απόπειρα δυσφήμησης του Βλαντίμιρ Πούτιν «βλέπει» το Κρεμλίνο πίσω από την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση των «Panama Papers», διαμηνύοντας ότι πρόκειται για ακόμη μία «επίθεση» από τη Δύση κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Newsweek».

​Tο Κρεμλίνο όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις με αδιαφορία, αλλά είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος για την απορρόφηση ενδεχόμενων κραδασμών από την εμπλοκή του Πούτιν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων έπειτα από τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις κρυφές καταθέσεις μέσω offshore στον Παναμά. Ωστόσο, το Κρεμλίνο όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις με αδιαφορία, αλλά είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος για την απορρόφηση ενδεχόμενων κραδασμών από την εμπλοκή του Πούτιν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, που έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Μία εβδομάδα πριν από τη «διαρροή», οι ρωσικές Αρχές είχαν ενημερώσει την κοινή γνώμη για μια επικείμενη «επίθεση» με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας στον απόηχο της επιτυχίας στη Συρία. Η κατάπαυση του πυρός, η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και του Άσαντ, σε συνδυασμό με την ήττα του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο πεδίο της μάχης και την ανακατάληψη της Παλμύρας, ήταν εξελίξεις που πιστώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη στάση της «Ρωσικής Αρκούδας» και στην αποτελεσματικότητα της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Offshore… μια παλιά πρακτική στη ρωσική οικονομία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοια στάση έχουν και όσοι Ρώσοι επιχειρηματίες εμφανίζονται στα επίμαχα έγγραφα. Παραμένουν ήρεμοι (έως αδιάφοροι), επικαλούμενοι άγνοια εμπλοκής τους στις «αμαρτωλές» offshore, πατώντας πάνω στην ίδια τη δομή των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονται νομικά «παραθυράκια» για να παραμένουν στην ανωνυμία οι πραγματικοί κάτοχοι των μερισμάτων και των μετοχών. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για «χαλκευμένες» κατηγορίες, αμφισβητώντας ευθέως την αυθεντικότητα των εγγράφων -κάτι πολύ εύκολο, καθώς δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα πρωτότυπα έγγραφα.

«Η διαφθορά είναι ενδημική στη Ρωσία και ο απλός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κυρίαρχες ελίτ δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδίδονται σε δωροδοκία και… δημιουργική λογιστική»​ επισημαίνεται στο άρθρο του «Newsweek»Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Newsweek», η ρωσική κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά δύσκολο να επηρεαστεί από αυτές τις αποκαλύψεις, καθώς «η διαφθορά είναι ενδημική στη χώρα και ο απλός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κυρίαρχες ελίτ δεν χάνουν την ευκαιρία να επιδίδονται σε δωροδοκία και… δημιουργική λογιστική». Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι πλέον αποδεκτό ότι οι ελίτ αυτές έχουν «ως κριτή και προστάτη» τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «κανένα από τα επίμαχα έγγραφα δεν αποκαλύπτει κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα δημοσιονομικά και την επιχειρηματικότητα στη Ρωσία: η εγχώρια οικονομία ελέγχεται στην πραγματικότητα από υπεράκτιες δομές». Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κορυφαίοι Ρώσοι επενδυτές είχαν τοποθετήσει κεφάλαια σε χώρες με χαλαρό έως ανύπαρκτο φορολογικό πλαίσιο για τις offshore που διατηρούν στο έδαφός τους (Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βερμούδες).

Στοιχείο-έκπληξη χαρακτηρίζει το περιοδικό την εμπλοκή του Παναμά στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς είναι μια χώρα που δεν εντάσσεται στους «αγαπημένους» προορισμούς των Ρώσων πολιτικών και επιχειρηματιών. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει την προσπάθεια εύρεσης νέων «φορολογικών παραδείσων», ακόμα και σε κράτη που μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στις πρώτες επιλογές, στον απόηχο μιας σειράς ενεργειών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος τα τελευταία χρόνια. Τα ζητήματα αυτά είχαν τεθεί επί τάπητος σε ορισμένες συναντήσεις της G20, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε αλλαγή της νομοθεσίας για τις offshore (Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Σιγκαπούρη, Νήσοι Σαμόα, Παρθένες Νήσοι), ωθώντας φυσικά και νομικά πρόσωπα σε ανακατανομή των κεφαλαίων τους.

Το «Newsweek» καταλήγει ότι τα Panama Papers έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: «Οι φορολογικοί παράδεισοι και οι υπεράκτιες εταιρικές δομές παρέχουν μια ζωτική άγκυρα για την παγκόσμια οικονομία…».

Διαβάστε επίσης
:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης