Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αμερικανικά σχέδια για τη συντριβή του Ισλαμικού Χαλιφάτου αποτυγχάνουν, καθώς οι τζιχαντιστές βρίσκονται μια ανάσα από την κατάληψη και της εμβληματικής για τους Κούρδους πόλης Κομπανί. Μιας πόλης λίγο πέρα από τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία, ή με ό,τι έχει απομείνει πια στα χέρια του καθεστώτος που μάχονται όλοι από τη Δύση, την Τουρκία, τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ειδικοί αναλυτές συμφωνούν πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της προέλασης των τζιχαντιστώνΟι πολυδιαφημισμένοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και των συμμάχων, εναντίον των μαχητών του «Ισλαμικού Χαλιφάτου Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΧΙΛ) (και όχι Ισλαμικού Κράτους όπως λανθασμένα μεταφράζεται), ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου στο Ιράκ και στις 23 Αυγούστου στη Συρία, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τους εμπνευστές τους, που έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποσταλούν χερσαίες δυνάμεις (από ΗΠΑ, Βρετανία και άλλους συμμάχους τους).

Έτσι το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα «να καταστραφεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν έχει σημειώσει κάποια ουσιαστική επιτυχία».

Προέλαση τζιχαντιστών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο στη Συρία όσο και το Ιράκ, οι δυνάμεις του ΙΧΙΛ προωθούν τον έλεγχό τους όλο και σε περισσότερα εδάφη, αντί να υποχωρούν. Ενισχύσεις ολοένα καταφθάνουν για να ενισχυθούν οι τζιχαντιστές που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Κομπανί, με την ολοκληρωτική κατάληψη της οποίας θα διαβεβαιώσουν ότι πραγματοποιούν μόνο νίκες εδώ και τέσσερις μήνες, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία τους με την κατάληψη της Μοσούλης -της δεύτερης σε μέγεθος ιρακινής πόλης, στις 10 Ιουνίου.

Επικρίσεις δέχεται ο Ομπάμα για την πολιτική που εφαρμόζει κατά του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΓια τον λόγο αυτό, οι τζιχαντιστές δεν δείχνουν να πτοούνται από τις απώλειες που τους προκαλούν οι σποραδικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αντλούν δυνάμεις από τους καταπονημένους από τον εμφύλιο ιρακινό και συριακό λαό, έχοντας περιβληθεί την εικόνα της «θεόσταλτης αποστολής τους για την απελευθέρωσή τους από τις δυτικές επιρροές».

Εν όψει της διαφαινόμενης νίκης τους και στο Κομπανί, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τους λόγους της αποτυχίας να σώσουν τους Κούρδους κατοίκους της συριακής αυτής πόλης. Οι Κούρδοι είναι οι μόνοι που μάχονται σθεναρά την εξάπλωση του ΙΧΙΛ και ως τώρα έχουν κατορθώσει να μην πατήσουν πόδι οι τζιχαντιστές στα κουρδικά εδάφη στο Ιράκ.

«Στόχος μας στη Συρία είναι να μειώσουμε τις ικανότητές τους, ώστε να μην μπορούν να προωθηθούν σε καίριες θέσεις και να διακόψουμε τον ανεφοδιασμό τους» δήλωσε ο βοηθός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Tony Blinken, σε μια προσπάθεια να καλύψει αυτό που χαρακτηρίζεται ως ήττα για να προσθέσει: «Η τραγική πραγματικότητα είναι πως στη ροή των γεγονότων, θα υπάρξουν τοποθεσίες όπως το Κομπανί όπου ίσως δεν θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε με αποτελεσματικότητα».

Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών νέα εδάφη στο ΙράκΤο δυστύχημα με τις ΗΠΑ, είναι πως το Κομπανί δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι αεροπορικές επιδρομές δεν κατορθώνουν να σταματήσουν το ΙΧΙΛ. Με μια θυελλώδη επίθεση που πραγματοποίησαν στο Ιράκ στις 2 Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές -χωρίς κάποια ιδιαίτερη αναφορά από τα δυτικά Μέσα στον υπόλοιπο κόσμο- έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχο τους όλες σχεδόν τις πόλεις και τα χωριά που δεν ήταν δικά τους στην επαρχία Ανμπάρ. Πρόκειται για εκτεταμένη περιοχή που εκτείνεται σχεδόν στο ένα τέταρτο των εδαφών του Ιράκ. Έτσι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές ελέγχουν πλέον τις πόλεις Χιτ, Κουμπάισα και την πρωτεύουσα της επαρχίας Ραμάντι, την οποία πολιορκούσαν αρκετό καιρό.

Άλλες πόλεις και κωμοπόλεις και στρατιωτικές βάσεις στις όχθες ή κοντά στον ποταμό Ευφράτη, δυτικά της Βαγδάτης έχουν πέσει εδώ και αρκετές ημέρες, οι περισσότερες με ελάχιστη ή και καθόλου αντίσταση από τον ιρακινό στρατό που δείχνει να είναι πιο δυσλειτουργικός από το παρελθόν, ακόμη και με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας.

Σήμερα, μόνο η πόλη Χαντίντα και δύο στρατιωτικές βάσεις η αλ-Άσσαντ κοντά στη Χιτ, και το στρατόπεδο Μαζρά, έξω από την Φαλούτζα, βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων της Βαγδάτης. Σημειώνεται ότι στην επαρχία Ανμπάρ βρισκόταν το επίκεντρο της Εξέγερσης των Σουνιτών εναντίον της αμερικανικής κατοχής, από το 2003 και η νίκη εξαγγέλθηκε πανηγυρικά μετά την ολοκλήρωση της κατάληψής της από τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου. Περίπου το μισό από το ενάμιση εκατομμύριο κατοίκων της περιοχής την έχουν εγκαταλείψει μεταναστεύοντας σε άλλες σημεία της χώρας. Επόμενος στόχος των τζιχαντιστών, πιστεύεται πως θα είναι οι περίκλειστες σουνιτικές περιοχές στα δυτικά της Βαγδάτης με πρώτο το γνωστό Αμπού Γκράιμπ, κι από εκεί ανοίγει ο δρόμος για την πρωτεύουσα.

Ενώπιον «καταστροφικής ήττας» ο Ομπάμα;

Όλα δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το Κομπανί ήδη χαμένη. Θα συνιστούσε ενδεχόμενη «πτώση» της πόλης, αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε έως τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα;

Ο Τζον Κέρι ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η υπεράσπιση του ΚομπανίΥψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία επικαλείται το CNN, θεωρούν σχεδόν δεδομένη την κατάληψη του Κομπανί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλισφάτου. Ακόμη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε προ ημερών στο ABC πως φοβάται «ότι το Κομπανί θα πέσει». Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι «η προστασία της πόλης δεν συνιστά στρατηγικό στόχο για τις ΗΠΑ. Όσο φρικιαστικά κι αν είναι τα γεγονότα στο Κομπανί, οι πραγματικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα ελέγχου και οι υποδομές του IΧΙΛ».

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεύρυναν τις αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Κομπανί, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών.
Σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο η Washington Post έγραψε ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται ενώπιον μιας καταστροφικής ήττας», επικρίνοντας τη στρατηγική που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του ΙΧΙΛ.

Η στρατηγική έχει «προσωρινό χαρακτήρα»

Ο Μάικ Οχάνλαν από το Ινστιτούτο «Brookings» διαφωνεί με αυτήν την προσέγγιση:

«Το γεγονός και μόνο ότι “πέφτει” μια πόλη, όσο τραγικό κι αν είναι αυτό, δεν είναι απόδειξη ότι η στρατηγική έχει αποτύχει. Εν τούτοις πιστεύω ότι η στρατηγική δεν είναι πλήρης. (…). Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και οι Άραβες σύμμαχοι δεν θέλουν να κάνουν πολλά. Εκτός από το να ρίξουν μερικές βόμβες από αέρος. Δεν είναι σαφές εάν αυτό αρκεί. Θα έλεγα ότι η στρατηγική αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Στο συριακό έχουμε να διανύσουμε ακόμη έναν μακρύ δρόμο».

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του ειδικού σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή Τζιμ Φίλιπς από το «Heritage Foundation» (Think Tank). «Η στρατηγική του Ομπάμα είναι έτοιμη να αποτύχει. Θα πρέπει να δούμε, ωστόσο, την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών τώρα που διευρύνθηκαν οι επιχειρήσεις» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτακτική την ανάγκη χερσαίων επιχειρήσεων. «Στη Συρία είναι δύσκολο να προβείς σε επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στο έδαφος».

Μυστικές διαπραγματεύσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον;

Η στάση αναμονής του Ομπάμα, όμως, επικρίνεται ιδιαίτερα και από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων με το επιχείρημα ότι άλλοι, όπως οι μετριοπαθείς Σύροι αντάρτες, μπορεί να καλύψουν αυτό το κενό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι βόμβες δεν μπορούν να σταματήσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» τονίζει ο ειδικός.

Στο στόχαστρο της κριτικής, όμως, βρίσκεται και η στάση της Τουρκίας. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος Ερντογάν βλέπει τους Kούρδους της Συρίας -από τους οποίους πολλοί συνδέονται με το PKK- ως μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ισλαμικό Χαλιφάτο» προσθέτει ο ειδικός.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, με στόχο να δώσουν από κοινού μια αποτελεσματική απάντηση στους τζιχαντιστές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όμως, έχει μάλλον υπερβολικές αξιώσεις: «Όχι μόνον μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και αεροπορικές επιδρομές εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να πάει τόσο μακριά. Θέλει τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να διευρύνει τις επιχειρήσει σε βάρος του Άσαντ».

Διαβάστε επίσης:
Σε κατάσταση συναγερμού το Λονδίνο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014, 23:32

“Το Χαλιφάτο είναι παρακλάδι του τουρκικού στρατού”, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 22:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης