Στην Καμπότζη θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Μιανμάρ, Thein Sein, και την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η συνάντηση έχει οριστεί για αύριο, Παρασκευή, στην τουριστική πόλη Σιεμ Ρεάπ στο βόρειο τμήμα της ασιατικής χώρας, στο περιθώριο επαφών ανάμεσα σε Αμερικανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Από τα μέσα του 2010, το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων στην προσπάθειά του να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση. Οι αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική περιλαμβάνουν απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων, εκχώρηση περισσότερων ατομικών ελευθεριών στους πολίτες και ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες (π.χ. Ταϊλάνδη).

Ιστορικό γεγονός θεωρείται η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων που είχε επιβληθεί στη διάσημη ακτιβίστρια και πολιτικό Aung San Suu Kyi, η οποία βρισκόταν υπό περιορισμό για πάνω από δύο δεκαετίες μέσα στο σπίτι της στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανκούν. Ακολούθησαν η νομιμοποίηση της «Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία» (NLD), στην οποία είναι επικεφαλής, και οι συμπληρωματικές εκλογές της 1ης Απριλίου.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η μερική άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην ασιατική χώρα, με πιο πρόσφατη την απόφαση του προέδρου των Η.Π.Α. να επιτρέψει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη Μιανμάρ. Παράλληλα, μια σειρά από κορυφαίους αξιωματούχους της Δύσης (Ban Ki-moon, Hillary Clinton, David Cameron, Catherine Ashton) πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπορικό σταυροδρόμι και «παρθένα» αγορά

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει δεκτές με ικανοποίηση από τα περισσότερα κράτη της Δύσης, τα οποία όμως συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις σε μια χώρα η οποία, λόγω γεωγραφικής θέσης και ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου, αναμένεται να αποτελέσει… «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε κράτη που επιδιώκουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού (κυρίως Κίνα και Η.Π.Α.).

Εκπρόσωποι των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αφήσει να εννοηθεί πως θα χαλαρώσουν το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί από την επιβολή κυρώσεων στο παρελθόν, στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι συντελούνται πραγματικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη ο αμερικανικός κολοσσός Coca – Cola ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τις εμπορικές του δραστηριότητες στη Μιανμάρ.

Το συγκεκριμένο κράτος δεν παύει να αποτελεί μια τεράστια «παρθένα» αγορά, καθώς ο πληθυσμός του αγγίζει τα 60 εκατ. και η έκτασή του ισούται όσο αυτή της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα λιμάνια της Μιανμάρ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αμερικανικών και όχι μόνο πολυεθνικών εταιρειών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Οbama, έχει τονίσει επανειλημμένα πως η χώρα του στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στην οικονομική πρωτεύουσα Γιανκούν, όπου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein, καθώς και τη διάσημη ακτιβίστρια.

Μιανμάρ: Η «πρώτη» της Αούνγκ Σαν Σου Κίι στη Βουλή, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 08:07
Ε.Ε.: Προνομιακό καθεστώς για τη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 02:26

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης