Δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’, ο Κάρολος Γ΄ ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος.

Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το”God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στο Λονδίνο στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα (13:00) από τον εξώστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο βασιλιάς θα δώσει τον όρκο πίστης, Παρόντες θα είναι ο Δούκας της Κορνουάλης, η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας και το υπουργικό συμβούλιο. Η ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά θα αναγνωσθεί αύριο, Κυριακή, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Βάσει των επτά δεκαετιών, που πέρασε ως πρίγκηπας – διάδοχος του θρόνου, από το 1952 μέχρι την εκδημία της μητέρας το βασίλισσας Ελισάβετ, θεωρείται ο μακροβιότερος μονάρχης σε …αναμονή.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες στη Βρετανία, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες, μέχρι την ημέρα της κηδείας της. 

Παράλληλα ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε το φόντο του σε μαύρο.

Μετά την επίσημη αναγόρευσή του σε μονάρχη από το Συμβούλιο Ενθρόνισης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ο Κάρολος Γ’ θα είναι αυτός που θα εγκρίνει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας της μητέρας του όπως και το τελετουργικό των προσεχών ημερών μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον αρμόδιο βασιλικό αξιωματούχο.

Παράλληλα συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, όταν όλοι οι βουλευτές θα δώσουν όρκο πίστης στο νέο βασιλιά, αποτίοντας εκ νέου φόρο τιμής και στην εκλιπούσα  βασίλισσα Ελισάβετ.

Το πρόγραμμα του δεκαήμερου πένθους για τη Βασίλισσα

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος έγινε εκτός ανακτόρων, τέθηκε σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για τη μεταφορά της σορού της στο Λονδίνο. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τις τελετές που θα γίνουν σε όλες τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, που η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται κάποιες τελετές στο Εδιμβούργο, προτού η σορός της βασίλισσας μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, από τη Σκωτία στο Λονδίνο.

Αρχικά λοιπόν, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο.

Εκεί, αναμένεται να βρεθούν εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, και πολίτες καθώς θα τους επιτραπεί να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας.

Στη συνέχεια, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς το Λονδίνο και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το φέρετρο θα υποδεχθεί στο Λονδίνο ειδική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθως, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει για οκτώ ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ.

Οι 10 μέρες μέχρι την κηδεία της Ελισάβετ

1η ημέρα μετά τον θάνατό της (Παρασκευή 9/9)

Ένα Συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους συνεδρίασε στο St James’s Palace το πρωί για την διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία ανακοινώθηκε δημόσια από μπαλκόνι του παλατιού. Μια ακόμα ανακοίνωση διαβάστηκε στο Royal Exchange στο Λονδίνο. Το απόγευμα ο νέος βασιλιάς συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και το υπουργικό της συμβούλιο αλλά και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Canterbury και τον Προϊστάμενο του Αββαείου του Γουεστμίνστερ. Αποδόθηκαν τιμές στην εκλιπούσα στο κοινοβούλιο.

2η ημέρα (10/9)

Το φέρετρο θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ για το παλάτι Holyroodhouse. Διακηρύξεις θα υπάρξουν στις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου ταυτόχρονα το μεσημέρι. Οι εκδηλώσεις τιμής στο κοινοβούλιο θα συνεχιστούν.

3η ημέρα (11/9)

Θα υπάρξει μια τελετή μνήμης από το Holyrood στον καθεδρικό του St Giles στην οποία θα παραβρεθούν μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά την τελετή, ο καθεδρικός θα ανοίξει για το κοινό για 24 ώρες, όμως το δημόσιο προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου» ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει για το Παλάτι του Γουέστμινστερ όπου θα λάβει τα συλλυπητήρια της Βουλής. Έπειτα θα πετάξει για το Εδιμβούργο. Στην πρώτη του ενέργεια ως μονάρχης, θα βρεθεί στο Παλάτι του Holyroodhouse για την τελετή των κλειδιών και έπειτα σε λειτουργία στον καθεδρικό του St Giles. Θα βρεθεί για πρώτη φορά με την πρωθυπουργό της Σκωτίας και θα λάβει και τα συλλυπητήρια του Σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

4η ημέρα (12/9

Αργά το απόγευμα το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό Edinburgh Waverley από όπου θα ταξιδέψει ολόκληρη τη νύχτα με το βασιλικό τραίνο ώστε να φτάσει το πρωί στο St Pancras του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα πετάξει για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει ένα ακόμα μήνυμα συλλυπητηρίων στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα πάρει μέρος σε λειτουργία και προσευχή στον Καθεδρικό της Αγίας Άννας του Μπέλφαστ.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο θα πραγματοποιείται η πρώτη πρόβα των διαδικασιών της κηδείας από το Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ.

5η ημέρα (13/9)

Το φέρετρο θα φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ λίγες ώρες πριν την πρώτη μεγάλη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Στην πρώτη αυτή τελευτή, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για πέντε ημέρες. Κατά την άφιξη εκεί, θα υπάρξει μια σύντομη λειτουργία. Κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος ο κόσμος θα μπορέσει να αποτίσει τιμή στη βασίλισσα. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί και θα ανοίξει για το κοινό 23 ώρες την ημέρα.

6η ημέρα (14/9)

Το λαϊκό προσκύνημα της σορού θα συνεχιστεί για δεύτερη μέρα.

7η ημέρα (15/9)

Ο βασιλιάς Κάρολος ταξιδεύει στην Ουαλία για να παραβρεθεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό Llandaff του Κάρντιφ. Έπειτα θα δεχθεί το συλλυπητήριο μήνυμα της ουαλικής βουλής. Κατόπιν θα δει τον Ουαλό πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι της Κοινοπολιτείας αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στο Λονδίνο.

8η ημέρα (16/9)

Ο Βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί πρωθυπουργούς και κυβερνήτες από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, που θα του υποβάλλουν τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της μητέρας του.

9η ημέρα (17/9)

Την παραμονή της κηδείας, ο βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην κηδεία. Οι επίσημοι αναμένεται να βρεθούν στο λαϊκό προσκύνημα.

10η ημέρα (18/9)

Η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50  στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.  Θα υπάρξουν δύο λεπτά σιγής σε ολόκληρο το έθνος. Έπειτα από τη λειτουργία που θα διαρκέσει μια ώρα, μια τεράστια πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από το βαγόνι του όπλου στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor. Εκεί στο Windsor Castle το φέρετρο θα κατέβει στη βασιλική κρύπτη. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης