Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία πως «παραβίασε» το διεθνές δίκαιο για τις ένοπλες συρράξεις προχωρώντας στον βομβαρδισμό εστιατορίου στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, πλήγμα που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 61, ανάμεσά τους και ο Κολομβιανός συγγραφέας Έκτορ Αμπάδ.

«Η Ρωσία επιτέθηκε σε τρεις ανυπεράσπιστους Κολομβιανούς άμαχους. Κάνοντάς το, παραβίασε τα πρωτόκολλα του πολέμου», στηλίτευσε μέσω Twitter ο πρόεδρος Πέτρο (αριστερά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πέτρο πρόσθεσε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησής του να επιδώσει «νότα διαμαρτυρίας» στη Ρωσία έπειτα από αυτόν τον βομβαρδισμό κι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τρεις Κολομβιανοί που τραυματίστηκαν ελαφρά, δυο άνδρες και μια γυναίκα, θα επιστρέψουν στη χώρα «σώοι και αβλαβείς».

Από την πλευρά του, το κολομβιανό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του «καταδίκασε σθεναρά αυτή την απαράδεκτη επίθεση εναντίον πολιτικού στόχου».

Εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς όλα τα θύματα της επίθεσης, ιδιαίτερα στους τρεις υπηκόους της Κολομβίας που βρίσκονταν επιτόπου: τον διεθνώς γνωστό συγγραφέα Έκτορ Αμπάδ, τον Σέρχιο Χαραμίγιο, Κολομβιανό πολιτικό που ήταν ανάμεσα στους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, και την Καταλίνα Γκόμες, ανταποκρίτρια στην Ουκρανία ισπανόφωνων ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισπανόφωνης υπηρεσίας του γαλλικού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου France 24.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τους κ.κ. Αμπάδ και Χαραμίγιο σε νοσοκομείο, με αίματα στα ρούχα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κολομβιανός πρόεδρος επικρίνει δημόσια και με τόσο απόλυτο τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως οι ηγέτες κι άλλων αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, ο κ. Πέτρο δήλωνε ως τώρα πως τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην Ουκρανία και κατά των παραδόσεων όπλων, επιδεικνύοντας επιφυλακτική στάση που μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με άλλες διεθνείς δεσμεύσεις του για την «πρόοδο», την «αλλαγή», την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης…

Το πλήγμα στο Κραματόρσκ κατέστρεψε το εστιατόριο Ria Pizza, στο κέντρο της πόλης, όπου συχνάζουν δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και στρατιωτικοί. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για παρουσία ξένων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην πόλη. Σύμφωνα με τον απολογισμό των τοπικών αρχών, ο βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου εξήντα.

Σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, περιφερειάρχη του Ντονέτσκ, όπου υπάγεται διοικητικά το Κραματόρσκ, στο εστιατόριο τη στιγμή του πλήγματος «βρίσκονταν κυρίως άμαχοι».

Σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος και έδρα στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το Κραματόρσκ γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο πιο φονικός έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης τον Απρίλιο του 2022, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 61 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί πάνω από 160, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι που περίμεναν τρένο για να φύγουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης