Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Στο δυτικό αφρικανικό έθνος της Ακτής Ελεφαντοστού, τον μεγαλύτερο παραγωγό κακάο στον κόσμο, ξεκινά ένα τεράστιο πείραμα που σκοπό έχει να κάνει τη σοκολάτα πιο βιώσιμη. Η επιτυχία του θα καθορίσει εάν η σοκολάτα θα γίνει πιο ακριβή, πέρα από από τις υπάρχουσες αυξήσεις τιμών της τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκεται ένας νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να προστατεύσει τα τροπικά δάση του κόσμου, τα οποία χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες όπως κακάο, φοινικέλαιο και καφέ ή για την εκτροφή βοοειδών. Επειδή η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά σοκολάτας στον κόσμο, εισάγοντας περισσότερους από τους μισούς κόκκους κακάο στον κόσμο, ο νόμος θα ισχύει επίσης για παγκόσμιους γίγαντες ζαχαροπλαστικής όπως η Mars με έδρα τις ΗΠΑ, η εταιρεία κατασκευής M&M’s ή η Nestlé με έδρα την Ελβετία.

Από τις 30 Δεκεμβρίου, οι παρασκευαστές σοκολάτας που πωλούν ή παράγουν στην ΕΕ θα πρέπει να αποδείξουν ότι το κακάο που χρησιμοποιούν δεν καλλιεργούνταν σε εκτάσεις κομμένες από δάση από τα τέλη του 2020. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκιά κακάο που μπαίνει στο μπλοκ θα πρέπει να συνδεθεί με τις συντεταγμένες GPS του αγροκτήματος όπου συγκομίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με διάφορα τεχνολογικά άνθρωποι από την Rainforest Alliance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ μέσα έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των δεδομένων όπως ενός αγροκτήματος κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Τέτοιοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, μαζί με βιομηχανικούς ομίλους, κυβερνήσεις και εταιρείες σοκολάτας, υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν τους αγρότες να καταγράψουν τα δεδομένα που χρειάζονται στον χρόνο. Η ρυθμιστική αρχή κακάο και καφέ της Ακτής Ελεφαντοστού λέει ότι έχει χαρτογραφήσει λίγο περισσότερο από το 80% των εκτιμώμενων 1,55 εκατομμυρίων εκμεταλλεύσεων κακάο της χώρας. Αυτό αφήνει περίπου 300.000 —ή περίπου 2.000 την ημέρα— να χαρτογραφηθούν ή να υπολογιστούν με άλλο τρόπο μέχρι την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη της νέας σεζόν του κακάο.

Η πρωτοβουλία της ΕΕ αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης κίνησης για να γίνουν ανιχνεύσιμες οι πρώτες ύλες —συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων και των ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε smartphones και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο τη μείωση της πιθανής βλάβης που προκαλούν στο περιβάλλον και τους τοπικούς πληθυσμούς. Η Ακτή Ελεφαντοστού έχασε περισσότερα από 9,4 εκατομμύρια στρέμματα κάλυψης δέντρων από το 2001 έως το 2023, που ισοδυναμεί με μείωση 26% από το 2000. Μαζί με τη γειτονική Γκάνα, την δεύτερη παραγωγό κακάο στον κόσμο, εργάζονται για να περιορίσουν την απώλεια δασικής κάλυψης.

Το 2017, στο περιθώριο μιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γερμανία, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν σχέδιο με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κακάο και σοκολάτας στον κόσμο για να σταματήσουν την εκκαθάριση των δασών για παραγωγή κακάο και να αποκαταστήσουν περιοχές που είχαν ήδη υποβαθμιστεί. Από τότε εργάστηκαν για να χαρτογραφήσουν φάρμες κακάο μαζί με οργανισμούς, όπως η Rainforest Alliance, η οποία προσφέρει τη δική της, ξεχωριστή διαδικασία πιστοποίησης στην
Ακτή Ελεφαντοστού από το 2009.

Μέχρι το 2022, οι 36 υπογράφοντες εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας χρήσης κακάο, δήλωσαν ότι είχαν χαρτογραφήσει 567,264 φάρμες στην Ακτή του Ελεφαντοστού και μπόρεσαν να εντοπίσουν περίπου το 85% των κόκκων που προέρχονται από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Αυτή η προσπάθεια δεν μεταφράζεται εύκολα στην πρωτοβουλία της ΕΕ. Δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων για τις διάφορες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης. Ορισμένα αγροκτήματα μπορεί να έχουν χαρτογραφηθεί πολλές φορές, ενώ σε άλλα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ οι συντεταγμένες τους.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι το επίπεδο λεπτομέρειας των απαιτούμενων συντεταγμένων γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους GPS. Η νομοθεσία της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών απαιτεί από τις φάρμες κακάο να παρέχουν συντεταγμένες GPS που έχουν τουλάχιστον έξι ψηφία μετά τον νόμο, όπως 6.113647, -3.850584. Προηγουμένως, αγρότες και οργανισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος πιστοποίησης της Rainforest Alliance μοιράζονταν τις συντεταγμένες GPS με μόνο τέσσερις δεκαδικούς. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά δεκάδες χιλιάδες αγροκτήματα που έχουν χαρτογραφηθεί θα πρέπει να χαρτογραφηθούν ξανά.

«Κάναμε αυτή τη δουλειά σε τρία χρόνια», είπε ο Jean-Marc Gouda, διευθυντής ομάδας στην Rainforest Alliance. «Η πρόκληση είναι να τους πεις να το κάνουν ξανά σε έξι μήνες». Η ΕΕ απαιτεί επίσης από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις να υποβάλλουν συντεταγμένες GPS για ολόκληρα τα σύνορά τους, αντί για ένα μόνο σημείο εντός του αγροκτήματος, και να παρέχουν μια ψηφιακή αναπαράσταση των ορίων των εκμεταλλεύσεων. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις για να ελέγξουν ότι τα δεδομένα που παρέχονται είναι ακριβή. Πολλοί αγρότες μόλις τώρα μαθαίνουν για τις νέες απαιτήσεις της ΕΕ. Ακόμα κι αν η χαρτογράφηση ολοκληρωθεί εγκαίρως, το σύστημα όπου οι εταιρείες θα χρειαστεί να ανεβάσουν τα δεδομένα GPS είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση της Ελεφαντοστού δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμη να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ εγκαίρως. Ωστόσο, σε μια παγκόσμια διάσκεψη για το κακάο στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, βιομηχανικές ομάδες προέτρεψαν το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ να καθυστερήσει την εφαρμογή του νέου νόμου. «Αυτός ο κανονισμός θα έχει κόστος», δήλωσε ο Michel Arrion, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, ο οποίος εκπροσωπεί 52 χώρες εισαγωγής και εξαγωγής κακάο. «Θα υπάρξει πολλή τεκμηρίωση και γραφειοκρατία».

Για τους καταναλωτές, η νομοθεσία της ΕΕ δεν θα μπορούσε να έχει προσγειωθεί σε χειρότερη στιγμή. Ο ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών και ο υγρός καιρός κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, καθώς και οι ασθένειες των δέντρων κακάο έχουν χτυπήσει τις σοδειές σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική, την πηγή του 70% των κόκκων κακάο στον κόσμο. Τα αποθέματα αυτή τη σεζόν αναμένεται να είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 45 ετών, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν.

Τα hedge funds και άλλοι κερδοσκοπικοί έμποροι έχουν συσσωρευτεί στην αγορά, στοιχηματίζοντας ότι οι ελλείψεις θα οδηγούσαν τις τιμές υψηλότερες. Τα στοιχήματα ότι οι τιμές θα αυξηθούν ήταν στο υψηλότερο επίπεδο σε περίπου μια δεκαετία στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία από την Commodity Futures Trading Commission. Οι τιμές για το κακάο έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 11.500 δολαρίων ανά μετρικό
τόνο στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων της Νέας Υόρκης, περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 5.400 δολαρίων, που σημειώθηκε το 1977.

Οι εταιρείες σοκολάτας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές φέτος. Σε περιόδους υψηλών τιμών, οι εταιρείες συχνά συρρικνώνουν το μέγεθος των προϊόντων τους ή τροποποιούν τις συνταγές τους για να χρησιμοποιούν λιγότερο κακάο.

Οι αγρότες παραδοσιακά ανταποκρίνονται στις ελλείψεις κακάο καθαρίζοντας τα δάση για να ανοίξουν χώρο για περισσότερες γεωργικές εκτάσεις. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή βάσει της νέας νομοθεσίας της ΕΕ. Η αποτυχία χαρτογράφησης όλων των εκμεταλλεύσεων στην Ακτή του Ελεφαντοστού και σε άλλες χώρες που παράγουν κακάο θα μπορούσε να βγάλει περισσότερους κόκκους από την
αγορά, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις.

«Αυτός είναι ο Τιτανικός που κατευθύνεται προς το παγόβουνο», δήλωσε ο Edward George, ιδρυτής της Kleos Advisory με έδρα το Λονδίνο, η οποία συμβουλεύει τους επενδυτές για τις αφρικανικές αγορές εμπορευμάτων. «Υπάρχει μια πλήρης κρίση. Οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν οδυνηρά υψηλές». Το κακάο αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 10% του ΑΕΠ της Ακτής Ελεφαντοστού και το 25% των θέσεων εργασίας. Η καλλιέργεια του κακάο γίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με το χέρι, με τη βοήθεια μαχαιριού.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι μεταξύ 30% και 58% των καλλιεργητών κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα το ακαθάριστο εισόδημα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο τότε ήταν 1,90 δολάρια την ημέρα. Οι αγρότες μόλις άρχισαν να βλέπουν τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές, επειδή οι κυβερνήσεις της Ελεφαντοστού και της Γκάνας πωλούν τις καλλιέργειες ένα χρόνο νωρίτερα. Στις 2 Απριλίου, η Ακτή Ελεφαντοστού αύξησε την τιμή που πληρώνει στους αγρότες κατά 50%. Η Γκάνα αύξησε τις τιμές της κατά 58% λίγες μέρες αργότερα.

Για να αυξήσουν τις σοδειές τους τώρα, οι αγρότες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, λένε ειδικοί του κλάδου. Και αντί να καθαρίζουν απλώς νέα γη για καλλιέργειες, οι αγρότες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν καλές γεωργικές πρακτικές όπως το κλάδεμα και η αντικατάσταση των γερασμένων δέντρων με νέα. Για να παρακινηθούν οι αγρότες να το κάνουν αυτό, οι τιμές του κακάο πρέπει να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Κανείς δεν περιμένει πραγματικά ότι η τιμή θα πέσει γρήγορα σύντομα», δήλωσε ο Antonie Fountain, διευθύνων σύμβουλος του Voice, μια ένωση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του βιώσιμου κακάο με έδρα την Ολλανδία. «Ο τομέας είναι επιτέλους στο σημείο όπου αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για το βιώσιμο κακάο».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης