Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα βοηθήσουν σε αυτό.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, όπως είπε, δεν χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Γερεβάν και το Μπακού πράγματι διευθέτησαν την κατάσταση», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Ήρθε η ώρα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό».

Η Ρωσία έχει ειρηνευτικές αποστολές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αυτονομιστικό θύλακα με πληθυσμό κυρίως αρμενικό εντός του Αζερμπαϊτζάν. Στον θύλακα αυτό το Μπακού εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές της εβδομάδας.

Οι αρμενικές αρχές του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι της εκεχειρίας τους με το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζονται, και ότι προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία στην Ουκρανία

Οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία στην Ουκρανία, κατηγόρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Μπορείτε να το αποκαλείτε όπως θέλετε, αλλά μας πολεμούν, μας πολεμούν απευθείας. Εμείς το λέμε υβριδικό πόλεμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια, τους εξοπλισμούς και τους «μισθοφόρους» που πηγαίνουν από δυτικές χώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ρωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι πολεμούν de facto εναντίον μας χρησιμοποιώντας το σώμα των Ουκρανών, νομίζω ότι όλοι εδώ που ενδιαφέρονται για την κατάσταση στην Ουκρανία, ξέρουν πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και άλλοι μάχονται προμηθεύοντας πρωτίστως όλο και περισσότερα όπλα», κατηγόρησε ο Λαβρόφ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύουν οπλικά συστήματα στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, επαναλαμβάνουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά ότι βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί.

Ο Ρώσος υπουργός μιλούσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη αυτοπροσώπως για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη για να συζητηθεί το ειρηνευτικό του σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Λαβρόφ είπε ότι η προτεινόμενη διευθέτηση είναι «εντελώς ανέφικτη, αδύνατο να εφαρμοστεί, μη ρεαλιστική».

Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για «πόλεμο ευρείας κλίμακας»

Καθώς η γενικευμένη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να εισέλθει στον 20ό μήνα της, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για «πόλεμο ευρείας κλίμακας», σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του ΟΗΕ.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποτρέψουμε μια καθοδική πορεία σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας και να αποτρέψουμε την οριστική κατάρρευση των μηχανισμών διεθνούς συνεργασίας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ, χωρίς να κατονομάσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Επίσης, δεν αναφέρθηκε άμεσα σε φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση.

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη κοστίσει στους στρατούς και των δύο πλευρών και ο άμαχος πληθυσμός σε όλη την Ουκρανία ζει με τον συνεχή φόβο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φύγει σε όλη την Ευρώπη.

Έως τώρα όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης στη σύγκρουση έχουν αποτύχει. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επί του παρόντος μια αντεπίθεση για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η ομιλία του Λαβρόφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται στο τέλος της γενικής συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ένα διάλειμμα την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δώσουν ομιλίες στη συζήτηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, όταν προσπάθησε να ενισχύσει την υποστήριξη προς τη χώρα του, προειδοποιώντας τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τον κόσμο.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και η προσπάθεια του ΟΗΕ για αναβίωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «δεν είναι ρεαλιστικά»

Ο  Λαβρόφ δήλωσε ότι το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας όπως και οι τελευταίες προτάσεις του ΟΗΕ για την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά είναι και τα δύο «μη ρεαλιστικά».

Ο Λαβρόφ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια εβδομάδα έντονης παγκόσμιας διπλωματίας στην ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της προσπάθησαν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για το Κίεβο.

«Είναι τελείως ανέφικτο», δήλωσε ο Λαβρόφ για ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που προωθεί το Κίεβο. «Δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί αυτό. Δεν είναι ρεαλιστικό και όλοι το καταλαβαίνουν, αλλά την ίδια στιγμή, λένε ότι αυτή είναι η μόνη βάση για διαπραγματεύσεις».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης εάν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του επιμείνουν σε αυτή τη θέση.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα αποχώρησε από την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά γιατί οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων σε ρωσική τράπεζα και της επανασύνδεσής της με το παγκόσμιο σύστημα SWIFT — δεν εκπληρώθηκαν.

Είπε ακόμη ότι οι τελευταίες προτάσεις του ΟΗΕ για την αναβίωση αυτού του διαδρόμου για τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων είναι «απλά μη ρεαλιστικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης