Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Πέμπτη να «χυθεί περισσότερο φως» στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και να τιμωρηθούν οι παραβιάσεις, περιλαμβανομένων και των επιθέσεων σε νοσοκομεία.

Οι αεροπορικές επιδρομές από τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό είναι υπεύθυνες για το “μεγαλύτερο μέρος”, περίπου 60%, των 3.799 αμάχων που έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2015 και ο συνασπισμός έχει διαπράξει και άλλες παραβιάσεις που μπορεί να αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και ο συνασπισμός κοινοποίησε τα ευρήματα των δικών του εσωτερικών ερευνών, χρειάζεται “μεγαλύτερη διαφάνεια”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Μοχάμαντ Αλ Αλνσούρ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

“Η αποζημίωση των θυμάτων είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο. Νομίζουμε πως πρέπει να υπάρξει ένας είδος λογοδοσίας και αυτές οι παραβιάσεις να μην επαναληφθούν”.

Αντάρτες Χούτι και συμμαχικές δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κατέχουν την εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους σε κατοικημένες περιοχές και έχουν χρησιμοποιήσει χερσαίες νάρκες, ανέφερε η έκθεση. Αυτές συνιστούν επίσης τεκμηριωμένες παραβιάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντάρτες πολιόρκησαν τη βόρεια πόλη Τάιζ και ελέγχουν το λιμάνι Χοντέιντα της Ερυθράς Θάλασσας, αναφέρεται στην έκθεση.

“Όλες οι πλευρές είναι υπεύθυνες (για παραβιάσεις). Υπήρξε στόχευση αμάχων, όπως σε αγορές, όπως σε γαμήλιες τελετές, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις που πραγματικά υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προστατεύονται και έχουν ένα ειδικό καθεστώς νομικής προστασίας”, είπε ο Αλνσούρ.

Σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις σοβαρές παραβιάσεις, λέγοντας ότι μια εθνική επιτροπή εστίασε κυρίως στις παραβιάσεις των Χούτι και δεν προχώρησε σε δίωξη κανενός από τους δράστες.
Ωστόσο η έκθεση του ΟΗΕ αποφεύγει να καταδικάσει κάποια πλευρά για εγκλήματα πολέμου λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφασιστεί από ένα εθνικό ή ένα διεθνές δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ερευνούμε, ελέγχουμε τις παραβιάσεις αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν αυτό είναι έγκλημα ή όχι, αυτό πρέπει να αποφασιστεί από ένα δικαστήριο ή ένα ειδικό σώμα. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη διαβεβαίωση ότι υφίσταται ένα έγκλημα ή ένα έγκλημα πολέμου”, είπε ο Αλνσούρ.

“Λέμε ότι όταν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν ειδικές αρχές που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αμάχων”, είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με σκοπό να εξευρεθούν τρόποι για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Υεμένη και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών.

“Η παρατεταμένη διάρκεια της σύγκρουσης έχει αυξήσει πολύ τον ολέθριο κίνδυνο μιας συστημικής κατάρρευσης της Υεμένης”, προειδοποιεί η έκθεση του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης