Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ένας άνδρας από την Ολλανδία ο οποίος νοσούσε για 613 ημέρες με κορωνοϊό. Ο ασθενής, ο οποίος διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον τον Φεβρουάριο του 2022 και πέθανε τελικά από υποτροπή μιας διαταραχής του αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, πρόκειται για την μακροβιότερη λοίμωξη με κορωνοϊό μέχρι σήμερα. Ο ασθενής δεν κατάφερε να αναπτύξει ισχυρή ανοσολογική απόκριση ακόμη και μετά τα εμβόλια που του χορηγήθηκαν, κάτι που συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανοσοποιητικό σύστημα του 72χρονου εξασθένησε μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και άλλα προβλήματα υγείας που τον υποχρέωναν να υποβάλλεται σε θεραπείες οι οποίες εξαντλούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον κορωνοϊό. Οι εμβολιασμοί και οι θεραπείες απέτυχαν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τη λοίμωξη, ενώ η αλληλούχιση του DNA του ιού έδειξε ότι είχε αναπτύξει αντίσταση στο sotrovimab, μία θεραπεία με αντισώματα.

Συνολικά, η γονιδιωματική αλληλουχία 27 επιχρισμάτων από τη μύτη και το λαιμό που συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου του 2022 και Σεπτέμβριου του 2023 έδειξε ότι ο ιός του άνδρα είχε αποκτήσει περισσότερες από 50 μεταλλάξεις.

«Τονίζουμε τη σημασία της συνεχιζόμενης γονιδιωματικής επιτήρησης της εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις, δεδομένης της πιθανής απειλής για τη δημόσια υγεία της πιθανής εισαγωγής νέων, πιο ανθεκτικών παραλλαγών» έγραψαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης