Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας με τη Βόρεια Κορέα.

Ο 64χρονος Μουν αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου την ίδια ημέρα, ώστε να κλείσει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, όταν εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί σε μια λιτή τελετή.

Ο Μουν εξελέγη με το 41,1% των ψήφων. «Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος. Θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν» είπε σε ψηφοφόρους του.

Ο Μουν θα κυβερνήσει με μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα με τα οποία ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.