Σε απόρθητο φρούριο θα μετατραπεί η πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους,  ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη στις 11 και 12 Ιουλίου.

Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση μόλις 151 χιλιόμετρα από τη Ρωσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βίλνιους, λοιπόν, οχυρώνεται σαν «αστακός» και όπως μεταδίδει το Reuters, θα προστατεύεται στο διήμερο της Συνόδου Κορυφής από προηγμένα όπλα για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλων ηγετών της συμμαχίας που συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στη Λιθουανική πρωτεύουσα, ευρισκόμενοι σε απόσταση μόλις 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, τα οποία προστατεύονται με αγκαθωτό συρματόπλεγμα.

«Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών φτάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, την προσεχή Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνει το κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας, που πλέον αποτελούν μέρος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, ξοδεύουν όλες πάνω από το 2% των οικονομιών τους στην άμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, για την περιοχή με συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει μεγάλους στρατούς, να επενδύσει στα δικά της μαχητικά αεροσκάφη ή στην προηγμένη αεράμυνα.

Η Γερμανία ανέπτυξε 12 οχήματα εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών.

Η Ισπανία έφερε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα τύπου Caesar, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Δανία εδρεύουν στρατιωτικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρέχουν δυνατότητες αντι-drones.

Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων ενισχυμένες με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.

Για τον Γκιτάνας  Ναουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να διασφαλιστεί η αεροπορική ασφάλεια κατά τη συγκέντρωση των ηγετών σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αεράμυνες στα κράτη της Βαλτικής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης