Οι αεροπειρατές του Μπόινγκ 737 της ιδιωτικής σουδανικής εταιρείας Sun Air, παραδόθηκαν στις λιβυκές αρχές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο Λίβυο αξιωματούχο. 

«Οι λιβυκές αρχές συνέλαβαν τους δύο αεροπειρατές του Μπόινγκ 737 της ιδιωτικής σουδανικής εταιρείας Sun Air, που βρισκόταν καθηλωμένο σε αεροδρόμιο της Λιβύης», δήλωσε αξιωματούχος από το Χαρτούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα οι αεροπειρατές είχαν απελευθερώσει όλους τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι οι αεροπειρατές τους άφησαν ελεύθερους, επειδή αντιμετώπιζαν προβλήματα λιποθυμίας από την αφόρητη ζέστη της ερήμου, ενώ ο κλιματισμός του αεροσκάφους δε λειτουργούσε εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων.    

“Όλοι οι επιβάτες είναι ελεύθεροι”, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πηγή του αεροδρομίου της Κούφρα”.

Οι πρώτοι από τους επιβάτες που αφέθηκαν ελεύθεροι, ήταν μία ομάδα με 14 γυναίκες και 9 άντρες. Μετά ακολούθησαν οι υπόλοιποι και τέλος, τα οκτώ μέλη του πληρώματος. Ωστόσο, οι αεροπειρατές, παραμένουν στο αεροσκάφος και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβάτες που μίλησαν στα τοπικά μέσα, είπαν ότι η όλη εμπειρία ήταν πολύ αγχωτική και ανέφεραν ότι επρόκειτο για δύο ένοπλους αεροπειρατές.

Η Κούφρα, όπου έχει προσγειωθεί το σουδανικό αεροσκάφος, είναι όαση στην έρημο Σαχάρα και βρίσκεται στο νότο της Λιβύης, σε απόσταση περίπου 1.700 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Είναι μια περιοχή κοντά στο “τριεθνές”, λιβυκά- σουδανικά και σύνορα του Τσαντ. Χρησιμοποιείται συχνά ως διάδρομος για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Νταρφούρ. Ταυτόχρονα, είναι σημείο διέλευσης παράνομων μεταναστών.

Το αεροσκάφος καταλήφθηκε αμέσως μετά την απογείωσή του από την πόλη Νιάλα, στην περιοχή του Νταρφούρ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 87 άτομα και 8 μέλη του πληρώματος, αλλά αρχικά ήταν ασαφές πόσοι ήταν οι αεροπειρατές. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν, ότι οι ήταν δέκα και είχαν δηλώσει ότι ανήκαν στο Σουδανικό Απελευθερωτικό Κίνημα (SLM).

Εκπρόσωπος της πτέρυγας Αμπντέλ Ουαχίντ του SLM διέψευσε όμως ότι η οργάνωση ενέχεται στην αεροπειρατεία. «Δεν συμμετείχαμε στην αεροπειρατεία. Είναι εντελώς ενάντια στους στόχους, τις αξίες και τους σκοπούς μας. Καταδικάζουμε την αεροπειρατεία με πολύ δυνατή φωνή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο αεροσκάφος βρίσκονταν και μέλη της προσωρινής κυβέρνησης του Νταρφούρ, η οποία είναι σε ανοικτή διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση του Χαρτούμ. 

Θρίλερ διαπραγματεύσεων 

Οι ένοπλοι αρχικά ήθελαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο στην Αίγυπτο, αλλά η αιγυπτιακή κυβέρνηση τους αρνήθηκε την άδεια. Ακολούθως, ζήτησαν να γίνει ανεφοδιασμός του αεροσκάφους, προκειμένου να πετάξει για το Παρίσι. 

Έπειτα, οι σουδανικές αρχές ζήτησαν από τη Λιβύη να συλλάβουν τους αεροπειρατές και να τους παραδώσουν στο Σουδάν.

Η επί πέντε χρόνια εμφύλια σύγκρουση στο Νταρφούρ, έχει κοστίσει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους, ενώ οι πρόσφυγες φτάνουν τα δύο εκατομμύρια. 

(Πρώτη ενημέρωση: 26 Αυγούστου 2008, 21.08)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης