Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών  σε ηλικία 91 ετών ο Κινέζος στρατιωτικός γιατρός που αποκάλυψε την πλήρη έκταση της επιδημίας SARS όταν αυτή έπληξε το Πεκίνο το 2003. Ο Jiang Yanyong κατηγόρησε την Κινεζική κυβέρνηση ότι σκόπιμα υποτιμούσε την εξάπλωση της αναπνευστικής νόσου σε μια ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης εκείνο το έτος. Η ασθένεια σκότωσε σχεδόν 800 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η είδηση του θανάτου του δεν αναφέρθηκε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως συνηθίζεται με πολιτικά ευαίσθητα δημόσια πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Hu Jia, ένας ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δήλωσε ότι ήταν επί χρόνια φίλος του Jiang, δήλωσε στο Reuters ότι πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Πεκίνου. Δύο άλλοι οικογενειακοί φίλοι του Jiang, ο Bao Pu και ο Bao Jian, δημοσίευσαν στο Twitter για τον θάνατό του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ο Δρ Jiang Yanyong, ο οποίος αποκάλυψε την απόκρυψη της επιδημίας SARS και ήταν γνωστός για την τόλμη του να πει την αλήθεια, απεβίωσε», έγραψε ο Bao Pu στο Twitter.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της South China Morning Post, ανέφεραν ότι πέθανε το Σάββατο από πνευμονία, επικαλούμενα πηγές. Ο θάνατος του Τζιανγκ επήλθε κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνόδων του κοινοβουλίου της Κίνας, μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται στην πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος σε πλούσια οικογένεια και επί μακρόν μέλος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Jiang υπηρέτησε ως επικεφαλής χειρουργός σε μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Πεκίνο.

Η επιστολή που έκανε γνωστό τον SARS

Μετά την επιστολή του με την οποία κατηγόρησε τις αρχές ότι συγκάλυψαν το SARS το 2003, η κινεζική κυβέρνηση απέλυσε στη συνέχεια αρκετούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας, και δήλωσε ότι θα είναι πιο διαφανής όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Jiang – ο οποίος σε ανοικτή επιστολή του 2004 επέκρινε επίσης την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 1989, θέμα ταμπού στην Κίνα – δήλωσε το 2009 ότι στη συνέχεια πέρασε μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορεύτηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Ο ιός SARS μόλυνε 8.908 ανθρώπους παγκοσμίως αφού εμφανίστηκε στη νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σκοτώνοντας τελικά 774 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων εντοπίστηκε στην Κίνα.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επίσης επικρίνει την Κίνα επειδή δεν μοιράζεται αρκετά δεδομένα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19, η οποία ξέσπασε στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019, και την εξάπλωση της νόσου στην Κίνα.

Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι υπήρξε διαφανές και δήλωσε ότι οι επικρίσεις αυτές έχουν πολιτικά κίνητρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης