Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν μανιώδης καπνιστής, είχε ανακοινώσει μόλις τον Σεπτέμβριο ότι κόβει το τσιγάροΤην είδηση του θανάτου του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού έκανε γνωστή ο γιατρός του. Το τελευταίο διάστημα ο Χέλμουτ Σμιτ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η κόρη του Σμιτ, Σουζάνα, ταξίδεψε από τη Βρετανία -όπου ζει- στο Αμβούργο για να δει τον πατέρα της. Ο Χέλμουτ Σμιτ, μανιώδης καπνιστής, είχε ανακοινώσει μόλις τον Σεπτέμβριο ότι κόβει το τσιγάρο.

Ο Χέλμουτ Χάινριχ Βάλντεμαρ Σμιτ (Helmut Heinrich Waldemar Schmidt, 23 Δεκεμβρίου 1918) ήταν Γερμανός πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) που κατέλαβε υπουργικά αξιώματα, ενώ διετέλεσε και καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέλαβε καγκελάριος μετά την παραίτηση του Μπραντ. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων με τη Γαλλία και τον τότε πρόεδρό της Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Το 1975 υπογράφτηκε στο Ελσίνκι η τελική πράξη με την οποία δημιουργήθηκε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (γνωστή και ως ΔΑΣΕ), η οποία εξελίχθηκε στον ΟΑΣΕ. Παρέμεινε καγκελάριος έπειτα από τις εκλογές του 1976 σε κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP.

Συνέδεσε το πολιτικό του μέλλον έντονα με την επέκταση του ΝΑΤΟ μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.

Ήταν ο σημαντικότερος υποστηρικτής της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά το 1981. Τον συνέδεε στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τον Φεβρουάριο του 1982 κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, εντούτοις τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τέσσερις υπουργοί του FDP απομακρύνθηκαν από τον συνασπισμό. Έπειτα από άκαρπες προσπάθειες να παραμείνει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας (που αποτελούνταν μόνο από τα μέλη της SPD), αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν την 1η Οκτωβρίου, ύστερα από ψηφοφορία, δεν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής. Αποσύρθηκε από την Ομοσπονδιακή Βουλή το 1986, αλλά παρέμεινε πολιτικά ενεργός.  Ήταν ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής που υποστηρίζε την ΟΝΕ και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης