Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρωσική επιθετικότητα έκρουσε ο Ντέιβιντ Πετρέους, του Ινστιτούτου KKR, ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της CIA σε συζήτηση με τον διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή», κατά την τρίτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο παρασημοφορεμένος στρατηγός παραδέχθηκε ότι τα πράγματα για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα και τόνισε ότι η συνέχεια του πολέμου εξαρτάται από τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας. Οπως είπε, «έχει καθυστερήσει πολύ η έγκριση από το Κογκρέσο, παρότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία» και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις ισορροπίες στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Εκτίμησε ωστόσο ότι «την επόμενη εβδομάδα θα περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Ντέιβιντ Πετρέους ανέλυσε τους παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη του πολέμου, όπως η μείωση του ορίου ηλικίας για στρατεύσιμους στην Ουκρανία –αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών είναι τα 40 έτη– και η συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων. Τόνισε επίσης ότι το Κίεβο δεν κατάφερε «αυτά που θα θέλαμε στην αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, αλλά πέτυχαν να καταστρέψουν το 30% του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που δεν μπορεί να αντικατασταθεί – και ταυτόχρονα τα πλοία ουσιαστικά εγκατέλειψαν το λιμάνι της Σεβαστούπολης».

Βέβαια, όπως είπε, οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει την άμυνά τους, αλλά «εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε έως ότου αλλάξει η δυναμική του πολέμου. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου προσπαθεί να αναστήσει τη ρωσική αυτοκρατορία» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ περήφανος που η Μόσχα έχει επιβάλει στον ίδιο κυρώσεις».

Σχέσεις Κίνας – Ρωσίας

Όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας, σημείωσε ότι ακόμα και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο χώρες ήταν κοντά. «Φυσικά και με ανησυχεί αυτό, αφού η Κίνα και η Βόρεια Κορέα παρέχουν πυρομαχικά στη Μόσχα», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το τέλος του πολέμου, απάντησε ότι το να καταλήξει η Ρωσία με ένα μέρος της Ουκρανίας είναι μία πιθανότητα, ενώ εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Η Μολδαβία είναι η επόμενη, ίσως και η Λιθουανία. Πρόσφατα σε ομιλία του ο Πούτιν την ανέφερε 40 φορές».

«Το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί στη Γάζα»

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ τις επόμενες 48 ώρες, απάντησε ότι φυσικά υπάρχει η ανησυχία και η Τεχεράνη θέλει να απαντήσει στην επίθεση στην ιρανική πρεσβεία, όμως τόνισε ότι δεν πιστεύει πως «το Ιράν θέλει όντως να εμπλακεί στη Γάζα». «Το Ιράν δεν θέλει να διακινδυνεύσει την παραγωγή πετρελαίου, γιατί από αυτό ζει», εξήγησε.

Όσον αφορά τη Γάζα, ανέφερε ότι συμφωνεί πως δεν πρέπει να κυβερνήσει ξανά η Χαμάς, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι όμηροι και κάλεσε για δέσμευση έναντι των Παλαιστινίων για καλύτερες συνθήκες ζωής στο μέλλον.

«Η Τουρκία παίρνει τα F-16, αλλά η Ελλάδα παίρνει τα F-35»

Ερωτηθείς για το πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι η Τουρκία, απάντησε ότι η σχέση Άγκυρας – ΝΑΤΟ είναι περίπλοκη. «Εργαζόμαστε στη σχέση μας με την Τουρκία, είναι πολλά τα θέματα, θέλει υπομονή», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια στη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. «Με ρώτησαν πρόσφατα για την Τουρκία που παίρνει τα F-16 και τους απάντησα ότι η Ελλάδα παίρνει τα F-35», ανέφερε σχετικά και υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι εξαιρετικές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης