Πώς μια δημοφιλής σαπουνόπερα με το όνομα «Σερμπέτι Cranberry» έγινε ξαφνικά ένα από τα πιο έντονα σημεία συζήτησης πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή, σχολιάζει το Politico.

Αναλυτικά, αναφέρει σε πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Ο Ερντογάν κινδυνεύει να αποξενώσει τις συντηρητικές γυναίκες ψηφοφόρους», πως όλα έχουν να κάνουν με έναν χαρακτήρα της σειράς που λέγεται Νουρσεμά, και η συγκλονιστική της μοίρα ωθεί τους τηλεθεατές να θέσουν ένα δύσκολο ερώτημα: Ποιον θα ψήφιζε; Οι απαντήσεις είναι σκληρές για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νουρσεμά είναι μια ισχυρή, έξυπνη και ευσεβής μουσουλμάνα στη σαπουνόπερα και εκατομμύρια Τούρκων γυναικών μπορούν εύκολα να ταυτιστούν μαζί της. Αυτοί που βλέπουν τη συγκεκριμένη σαπουνόπερα έμειναν άναυδοι από μια βίαιη ανατροπή της πλοκής, στην οποία παντρεύεται έναν βίαιο σύζυγο από τη συντηρητική οικογένειά της. Εκείνος επιχειρεί να τη βιάσει και στη συνέχεια τη σπρώχνει από ένα παράθυρο όταν εκείνη αντιστέκεται, σχεδόν σκοτώνοντάς την.

Στις αρχές Απριλίου, πριν από περίπου έναν μήνα, η εποπτική αρχή της Τουρκίας για τα ΜΜΕ αντέδρασε σκληρά στην οδυνηρή ιστορία της Νουρσεμά, επιβάλλοντας πρόστιμο στους δημιουργούς της σειράς και απαγορεύοντας προσωρινά τη σαπουνόπερα. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι Αρχές έπρεπε να παρέμβουν για να αποτρέψουν την απεικόνιση της βίας κατά των γυναικών, αλλά πολλοί παρατηρητές λένε πως η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την κριτική απεικόνιση μιας θρησκευτικής οικογένειας, στην οποία οι γυναίκες έχουν ελάχιστη φωνή.

Η υποστήριξη των θρησκευτικά συντηρητικών γυναικών, ζωτικής σημασίας για τον Ερντογάν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποστήριξη των θρησκευόμενων, συντηρητικών γυναικών ήταν ζωτικής σημασίας για την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. Για πολλές ήταν μια απελευθερωτική φιγούρα, επειδή οι επιλογές της ζωής τους είχαν προηγουμένως περιοριστεί από κοσμικές κυβερνήσεις, που τις απέκλειαν από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δημόσιους και εργασιακούς χώρους αν φορούσαν μαντήλα. Θεωρητικά, πολλοί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να μπορεί να υπολογίζει στην ψήφο της Νουρσεμά. Αλλά δεν είναι τόσο απλό, και όσα θίγονται στην τουρκική σειρά «αγγίζουν» μερικά από τα πιο φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Ορισμένες από τις ίδιες γυναίκες που είχαν βοηθήσει να ανέβει ο Ερντογάν στην εξουσία έχουν τώρα αμφιβολίες, για θέματα όπως η κακοδιαχείριση της οικονομίας, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών. Η συζυγική βία αποτελεί ένα ιδιαίτερα ωμό ζήτημα. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν, πολιτικά, είναι ότι εγκαταλείφθηκε από πρώην συμμάχους του και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνασπισμό με ακραίους ισλαμιστές εταίρους για αυτές τις εκλογές, γεγονός το οποίο εγείρει φόβους ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να ανατρέψει τη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία. Αυτό είναι το σημείο όπου η Νουρσεμά γίνεται έντονα πολιτικό ζήτημα. Η σαπουνόπερα έχει γίνει θέμα πάνελ, συζητήσεων και άρθρων, και μάλιστα αποτέλεσε την έμπνευση για ένα πανό-σλόγκαν για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Χάνοντας την πίστη στον Ερντογάν

Η Aysel είναι δηλωμένη θαυμάστρια της Νουρσεμά. Εργάζεται ως προσωπική φροντίστρια σε μια οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη και λέει ότι υποστήριξε το ΑΚP του Ερντογάν από την αρχή. Δεν θα ψηφίσει, ωστόσο, αυτόν ή το κόμμα του αυτή τη φορά.

«Οι γυναίκες που φορούσαν μαντήλα περιφρονούνταν και περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα. Στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε σε ορισμένους χώρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τους ψηφίσαμε. Αλλά έχασα την πίστη μου σε αυτούς», δήλωσε η ίδια στο Politico.

Οι πρωταρχικοί λόγοι απογοήτευσης της Aysel είναι κυρίως οικονομικοί και σχετίζονται κυρίως με την εχθρότητά της απέναντι στην κουλτούρα των πελατειακών σχέσεων στην Τουρκία. «Εμείς δεν έχουμε καμία επαφή πουθενά. Νομίζαμε ότι ένα θρησκευτικό κόμμα θα έφερνε ισότητα και δικαιοσύνη, αλλά όσο περνούσε ο καιρός βλέπαμε ότι δεν έκαναν κάτι τέτοιο».

Το Ίδρυμα Κοινωνικής Δημοκρατίας, μια τουρκική ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών υποστηρικτών μπορεί να απομακρυνθούν από το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν, σε αυτές τις εκλογές. Η υποστήριξη για το ΑΚΡ μεταξύ των Τούρκων γυναικών το 2018 ήταν πάνω από 38%, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να πέσει κάτω από 27%.

Συμβιβαστικός συνασπισμός και οι ακραίες θέσεις

Ο Ερντογάν, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας για να ψηφίσουν αυτές οι γυναίκες το AKP για μια τελευταία φορά. Η φεμινίστρια, ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός Berrin Sönmez δήλωσε στο Politico ότι χάρη στον Ερντογάν οι συντηρητικές γυναίκες έχουν αποκτήσει ένα καθεστώς που δεν θέλουν να χάσουν, κι αυτό μπορεί να τους εμπνεύσει ένα αίσθημα αφοσίωσης.

Όμως, οι νεαρές γυναίκες εμφανίζονται να είναι καχύποπτες για τη συμμαχία του Ερντογάν με το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας και το κουρδικό ισλαμιστικό HÜDA-PAR, προέκταση μιας βίαιης ομάδας, γνωστής ως κουρδική Hizbullah, η οποία κατηγορείται για εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και δολοφονιών.

Τα δύο αυτά κόμματα επιδιώκουν να φέρουν έναν πιο ισλαμικό τρόπο ζωής στην Τουρκία, να ποινικοποιήσουν τη μοιχεία, να απαλλαγούν από τους νόμους που τιμωρούν τη βία κατά των γυναικών και να αλλάξουν τους νόμους του Αστικού Κώδικα που διέπουν την ηλικία γάμου για τα νεαρά κορίτσια.

Η Özlem Zengin, αναπληρώτρια πρόεδρος της ομάδας του AKP στο Κοινοβούλιο, είχε στοχοποιηθεί και απειληθεί επειδή υπερασπίστηκε τον νόμο που προστατεύει τις γυναίκες και αποτρέπει τη βία κατά των γυναικών. Η Zengin επισήμανε ότι ο νόμος για την προστασία των γυναικών αποτελούσε κόκκινη γραμμή, όταν το Κόμμα Νέας Ευημερίας ζήτησε την ακύρωσή του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν αποσύρθηκε τον Ιούλιο του 2021 από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προλαμβάνει και καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών, με το επιχείρημα ότι διευκολύνει την ομοφυλοφιλία και υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες, κάτι το οποίο απομακρύνει περισσότερο τις γυναίκες από τον ίδιο.

Πηγή: Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης