Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ακόμη και ορισμένα μέλη του 1 τοις εκατό δεν είναι αρκετά πλούσια για αυτόν τον θύλακα της ελίτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μοναδικό Indian Creek Village της Φλόριντα, οι «απλά» πλούσιοι εκδιώκονται από τους πιο οικονομικά ισχυρούς στον κόσμο.

Ο αποκλειστικός παράδεισος – προσβάσιμος για όσους έχουν προσκλήσεις μέσω μιας ενιαίας, αυστηρά φυλασσόμενης γέφυρας – είναι το σημείο μηδέν για την άνευ προηγουμένου μετανάστευση πλούτου στη Νότια Φλόριντα τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι επίσης μια βιτρίνα για τα ζητήματα που εμφανίζονται σε ολόκληρη την περιοχή ως αποτέλεσμα – εκτίναξη των τιμών των κατοικιών, ένας από τους ταχύτερους ρυθμούς πληθωρισμού της χώρας και ένα αυξανόμενο χάσμα που χωρίζει την ελίτ από τους «hoi polloi» (σ.σ. αμερικάνικη έκφραση από τα ελληνικά “οι πολλοί”), που αγωνίζονται όλο και περισσότερο να αντέξουν οικονομικά για να ζήσουν εκεί.

Το ίδιο το νησί έχει ακόμη και τη δική του εκδοχή του gentrification – οι απλώς εύποροι εκτοπίζονται τώρα από τους υπερ-πλούσιους που μπορούν να ξοδέψουν 100 εκατομμύρια δολάρια για ένα αρχοντικό στο Indian Creek, το οποίο χτίστηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια για τους πλούσιους εκείνης της γενιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια γέφυρα με φυλάκιο συνδέει το Indian Creek με την πόλη Surfside

«Η Φλόριντα ήταν πάντα διαβόητη για τις κλειστές κοινότητες», είπε ο Ρίτσαρντ Φλόριντα, Καθηγητής στο Σχολείο Πόλεων του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Αυτό που είναι νέο είναι η μαζική έγχυση του κορυφαίου 0,0001% μέσα και γύρω από το Μαϊάμι».

Ο Μπέζος, ο 59χρονος ιδρυτής της Amazon, ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στο Μαϊάμι τον Νοέμβριο. Ήδη έχει ξοδέψει 147 εκατομμύρια δολάρια για δύο επαύλεις στο Indian Creek. Ένα από τα σπίτια ήταν στην ίδια οικογένεια από το 1982, μια πλούσια δυναστεία της Βενεζουέλας που το αγόρασε για 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Το άλλο αγοράστηκε από ένα Βραζιλιάνο στέλεχος του οποίου η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών άνθισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δύο από τα σπίτια που αγόρασε ο Μπέζος

«Όλα αυτά είναι μετά τον COVID, και στην πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετικά πριν», είπε η Ντίνα Γκόλντενταγιερ στο Bloomberg, η οποία έχει εμπλακεί σε πολλαπλές πωλήσεις στο Indian Creek Village.

Οι απεσταλμένοι του Μπέζου επικοινώνησαν με τουλάχιστον τρεις άλλους ιδιοκτήτες σπιτιού στο νησί για την αγορά των ακινήτων τους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας για ιδιωτικά θέματα. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Ένας εκπρόσωπος του Μπέζος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Φυσικά η Νότια Φλόριντα δεν είναι το μόνο μέρος που βλέπει μια έκρηξη πλούτου εν μέσω μιας αναδιάταξης που έγινε ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Upper East Side της Νέας Υόρκης και το Nob Hill του Σαν Φρανσίσκο έχουν χάσει πλούσιους κατοίκους προς θερμότερα κλίματα.

Όμως, ενώ το Μαϊάμι αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους εύπορους, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν δεσμούς με τη Λατινική Αμερική, η κλίμακα αυτών των περιουσιών έχει αλλάξει.

Τα τελευταία χρόνια ο δισεκατομμυριούχος των hedge-fund Κεν Γρίφιν και οι υπολοχαγοί του Citadel ξεκινούν μια σειρά από αγορές ακινήτων στην περιοχή. Άλλοι αγοραστές είναι ο πρώην πρόεδρος της Alphabet, ο δισεκατομμυριούχος Έρικ Σμιντ, και ο χρηματοδότης Τζος Χάρις.

Διάφορα σπίτια στο Indian Creek

Σήμερα, τα ακίνητα στο νησί – το οποίο έχει δικό του δήμαρχο – κοστολογούνται συνήθως κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πριν από λιγότερο από μια δεκαετία «θα υπήρχαν πέντε ή έξι καταχωρίσεις ταυτόχρονα και 20 εκατομμύρια δολάρια ήταν μια μεγάλη πώληση», λέει η Γκόλντενταγιερ.

Ο αρχιτέκτονας Κόμπι Καρπ, ο οποίος εργάζεται στο Μαϊάμι «από την εποχή του Miami Vice και Scarface», είπε ότι οι πελάτες του λένε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του νησιού είναι η ιδιωτικότητα.

«Σε άλλες γειτονιές, μπορώ να έρθω αν θέλω να σου δώσω χαρτιά ή να σε παρενοχλήσω ή να σε φωτογραφίσω», είπε ο Καρπ, ο οποίος έχει σχεδιάσει αρκετές κατοικίες στο Indian Creek. «Σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου αυτό».

Αν και το Indian Creek έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τα νησιά Bay Harbor, έναν άλλο θύλακα πλούτου στον ωκεανό στη Φλόριντα, το πρώτο φιλοξενεί μόνο 84 άτομα, ενώ το δεύτερο έχει πληθυσμό σχεδόν 6.000, σύμφωνα με την απογραφή του 2020.

Μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων του Indian Creek Village περιλαμβάνονται η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και ο Κολομβιανός δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Τζέιμι Γκιλίνσκι, ο οποίος συγκέντρωσε πέντε ακίνητα στο νησί που χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα για την οικογένειά του.

Το επί δεκαετίες αγοραστικό ξεφάντωμα του Γκιλίνσκι είναι εμβληματικό των αλλαγών στο νησί. Έκανε την πρώτη του αγορά πριν από σχεδόν 30 χρόνια, ξοδεύοντας 6 εκατομμύρια δολάρια. Η τελευταία του ήταν το 2021, για 40 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, έχει ξοδέψει σχεδόν 80 εκατομμύρια δολάρια στα κτήματά του στο Indian Creek – περίπου τα ίδια με τα 79 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε ο Μπέζος για ένα μόνο αρχοντικό επτά υπνοδωματίων τον Οκτώβριο.

«Μόνο οι πολύ πλούσιοι, οι δισεκατομμυριούχοι» μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζουν στο Indian Creek τώρα, λέει ο Πολ Τζορτζ, ιστορικός στο Μουσείο Ιστορίας του Μαϊάμι. «Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δεν επαρκούν πλέον».

Με πληροφορίες από Bloomberg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης