Ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Αμπιναδέρ, υποψήφιος για την επανεκλογή του, μεγάλο φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, προηγείται με μεγάλη διαφορά των υπολοίπων οκτώ διεκδικητών του κορυφαίου αξιώματος στη Δομινικανή Δημοκρατία, υποδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στη χώρα της Καραϊβικής, με περίπου το 18% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

Ο κ. Αμπιναδέρ, 56 ετών —κεντρώος πολιτικός που πρόβαλε στην προεκλογική εκστρατεία πάνω απ’ όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του όσον αφορά την οικονομία και τη σκληρή στάση του έναντι της μετανάστευσης από τη γειτονική Αϊτή σε κρίση— εξασφαλίζει το 59,24% των ψήφων, έναντι 26,9% του προκατόχου του στην προεδρία Λεονέλ Φερνάντες, σύμφωνα με το κεντρικό εκλογικό συμβούλιο (Junta Central Electoral, JCE, η εθνική εφορευτική επιτροπή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ο Λουίς Αμπιναδέρ θα επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 30ή Ιουνίου.

Στην έδρα της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, περίπου διακόσιοι υποστηρικτές του κ. Αμπιναδέρ άρχισαν να ζητωκραυγάζουν όταν άκουσαν τα πρώτα αποτελέσματα, φωνάζοντας το σύνθημα «τέσσερα χρόνια ακόμα», διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Αμπιναδέρ ανέφερε μέσω X ότι ότι αντίπαλός του, ο Άμπελ Μαρτίνες, του τηλεφώνησε ήδη για τον συγχαρεί για τη νίκη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράταξη του κ. Αμπιναδέρ, το Σύγχρονο Επαναστατικό Κόμμα (PMR), που κέρδισε ήδη 120 από τους 150 δήμους της χώρας στις τοπικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αναμενόταν επίσης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 190 εδρών του κοινοβουλίου και των 32 εδρών της Γερουσίας που διακυβεύονταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης