Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των αμβλώσεων προωθεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, σε μια προσπάθεια να ελαττώσει την έντονη κριτική που δέχεται μετά τις δηλώσεις του για την καισαρική τομή, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας είχε προκαλέσει την έκρηξη βουλευτών της Αντιπολίτευσης, αρκετών εφημερίδων και μελών γυναικείων οργανώσεων, όταν στη διάρκεια δύο ομιλιών του καταδίκασε τις αμβλώσεις και τις γεννήσεις με καισαρική τομή, σημειώνοντας ότι αποτελούν μέρος «μυστικών» συνωμοσιών με στόχο να υπάρξει ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης. Όπως είχε αναφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος γέννησης δεν αφήνει περιθώρια στις γυναίκες να τεκνοποιήσουν πάνω από δύο φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ετοιμάζουμε ένα νόμο για τις αμβλώσεις και θα τον περάσουμε», τόνισε στους παρευρισκομένους σε τελετή των εγκαινίων ενός νέου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νόμου αυτού.

Και ένα, και δύο και… πέντε παιδιά

Οι αμβλώσεις στην Τουρκία είναι νόμιμες από το 1983 ως την 10η εβδομάδα από τη σύλληψη. Με 14,8 αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες, η Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από το αντίστοιχο μέγεθος που καταγράφει ο Ο.Η.Ε. σε παγκόσμια βάση (28:1.000) και στην Ευρώπη (27:1.000).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Recep Tayip Erdogan έχει επανειλημμένα τονίσει πως στόχος του είναι η Τουρκία να συμπεριλαμβάνεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2023. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί στην διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του ισλαμιστή πολιτικού στην εξουσία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να προωθεί εδώ και χρόνια την άποψη ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά.

Τον περασμένο μήνα, δε δίστασε μάλιστα να διακόψει τον Φινλανδό ομόλογό του στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, προκειμένου να υποστηρίξει ότι και οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν ο καθένας τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Καζακστάν, αποφασίζοντας ότι αυτός ο αριθμός δεν αρκεί, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό της χώρας ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πέντε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης