Ο όγκος των κόκκινων δανείων εντείνει την ανησυχία για τις ιταλικές τράπεζες. Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει κρατική ενίσχυση χωρίς να πληγούν οι καταθέτες και ελπίζει σε συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αισιοδοξεί για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι «μια συμφωνία με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή» και ότι τα κόκκινα δάνεια δεν είναι το πιο φλέγον πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρθηκε ειδικότερα στο «καυτό θέμα» των ιταλικών τραπεζών.

«Μια συμφωνία για τις τράπεζες με την Ευρώπη είναι απόλυτα εφικτή, πάντα με σεβασμό στους ισχύοντες κανόνες» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρωθυπουργό, «αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι τα παράγωγα των ξένων τραπεζών και όχι τόσο τα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις ιταλικές τράπεζες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με σχόλιο της εφημερίδας «La Repubblica», η κύρια έμμεση αναφορά του επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης είναι για την περίπτωση της Deutsche Bank.

«Δεν είμαστε πλέον ο ασθενής της Ευρώπης» δηλώνει με έμφαση ο Ρέντσι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι πλέον η Ιταλία ανήκει στις χώρες που προτείνουν λύσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Πρόταση Πρόντι για τα κόκκινα δάνεια

Στον ιταλικό οικονομικό και πολιτικό χώρο συζητείται με ενδιαφέρον η πρόταση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι για τα κόκκινα δάνεια.

Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ταμείου του Δημοσίου (με ενδεχόμενη συμμετοχή και ιδιωτών) με στόχο την κάλυψη των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών.

Συνολικά ανέρχονται σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόντι, οι ιταλικές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, θα μπορούν να παραμείνουν στο διαμέρισμά τους καταβάλλοντας στο «ταμείο διάσωσης» περίπου 2.000 ευρώ τον χρόνο. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι κατασχέσεις ακινήτων και παράλληλα να βοηθηθούν και οι τράπεζες.

O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι «οι καταθέτες πρόκειται να προστατευθούν από την ιταλική κυβέρνηση», από τη στιγμή που «οι επαφές με τις αρχές της Ένωσης συνεχίζονται σε ένα σαφώς θετικό κλίμα».

Ιταλική αισιοδοξία για λύση για τις τράπεζες

«O διάλογος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι συνεχής και στοχεύει στη διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων που αφορούν στις παρεμβάσεις του Δημοσίου» δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Με την αναφορά του υπογραμμίζει την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών με στήριξη του Δημοσίου, αλλά και σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.

«Οι νέοι κανόνες της Ένωσης για τις τράπεζες είναι πολύ απαιτητικοί, αλλά υπάρχουν στοιχεία ευελιξίας που πρέπει να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, ιδίως όταν υφίσταται ένας συστημικός κίνδυνος» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πάντοαν.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση Ρέντσι θα συνεχίσει να υπογραμμίζει στις διαπραγματεύσεις της με τις Βρυξέλλες ότι η στήριξη του ιταλικού κράτους θα έχει τη μορφή εγγύησης και θα είναι προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μην κινδυνεύσει καμία τράπεζα της χώρας.

Καθησυχαστικός για τα κόκκινα δάνεια ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης

Για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, δηλώνει ότι υπάρχει όντως ένα ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να λυθεί. «Δεν είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» λέει ο Βίσκο.

Η αίσθηση πολλών αναλυτών στη Ρώμη είναι ότι ο συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες θα βρεθεί, πιθανότατα λίγο πριν ή αμέσως μετά τα stress -test στα τέλη του μηνός. Και ότι ο Ρέντσι, αυτήν τη φορά, δεν θέλει να κάνει πίσω.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών Αντόνιο Πατουέλι θέλησε να πάρει θέση επί του όλου θέματος, ζητώντας να αναθεωρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες του bail in, με τη λογική ότι δεν συνάδουν με τις κύριες αρχές του συντάγματος της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης