Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ολοκλήρωσε τη διαδικασία που αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών οι οποίες απαιτούνται από τα κόμματα που προτείνουν τους δικούς τους υποψηφίους για την προεδρία, επισημαίνει η εφημερίδα Kommersant.
Μέχρις στιγμής έξι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι από το κόμμα «Γιάμπλακο», ο Μπορίς Τιτόφ από το «Κόμμα της Ανόδου», η Ξένια Σαμπτσάκ από την «Πρωτοβουλία των Πολιτών», ο Μαξίμ Σουράϊκιν από τους «Κομμουνιστές της Ρωσίας» και ο Σεργκέι Μπαμπούριν τον οποίο πρότεινε «Η Ρωσική παλλαϊκή συμμαχία».
Ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προτάθηκαν από τα κόμματα τους, που είναι κοινοβουλευτικά κόμματα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τη συγκέντρωση των υπογραφών και την επαλήθευση τους, οι υποψήφιοι παίρνουν το χρίσμα για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, παρότι οι ειδήμονες θεωρούν ότι η όλη αυτή διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα καθώς οι υποψήφιοι δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην προεκλογική τους εκστρατεία.
Μερικοί από τους υποψηφίους δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές, επειδή όπως επισημαίνει η οργάνωση «Γκόλας» δεν είχαν ίσες δυνατότητες ο καθένας. Αυτό συνέβη με το κόμμα «Γιάμπλακο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Όταν το κόμμα του απευθύνθηκε στις διοικήσεις των σιδηροδρομικών σταθμών, των αεροδρομίων και των εμπορικών κέντρων, όπου συγκέντρωναν υπογραφές για την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας να τους επιτρέψουν να συγκεντρώσουν κι αυτοί υπογραφές για τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, οι απαντήσεις που πήραν στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αρνητικές.
Το Ρωσικό Κοινωνικό Ινστιτούτο Εκλογικών Δικαιωμάτων, επικεφαλής του οποίους είναι ο Ίγκορ Μπορίσοφ πρώην μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, ενώ διαπιστώνει «άνοδο της εμπιστοσύνης στο εκλογικό σύστημα της χώρας». Μάλιστα σε σχετική του έκθεση, το εν λόγω Ινστιτούτο επισημαίνει ότι στην κοινωνία καταγράφεται «ένα σαφές ενδιαφέρον για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες στην πολιτική» όπως και ότι παρατηρείται μια αυξημένη πολιτική δραστηριότητα μεταξύ των πολιτών όπως και στους κόλπους της νεολαίας.
Αυτό κατά την άποψη των ειδικών οφείλεται στις μορφές επικοινωνίας που έχουν καθιερωθεί μεταξύ εξουσίας και κοινωνίας, ενώ ο Μπορίσοφ θεωρεί ότι η προεκλογική εκστρατεία του 2018 είναι «αισθητή» και πως παρά τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τον Πούτιν
Η εφημερίδα RBK επισημαίνει πάντως ότι από τους 64 εν δυνάμει υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αυτή τη στιγμή έχουν παραμείνει μόνο 8 και πιθανόν να μην εγκριθεί η υποψηφιότητα όλων κατά την διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Πούτιν, ο Γιαβλίνσκι, ο Τιτόφ και η Σαμπτσάκ θα βγουν στην τελική ευθεία, ενώ μεγάλες είναι και οι πιθανότητες του Σουράϊκιν.
Ο σύμβουλος επί πολιτικών θεμάτων Ντμίτρι Φετίσοφ θεωρεί ότι σίγουρα θα βγουν στην τελική ευθεία ο Πούτιν, ο Γκρουντίνιν, ο Ζιρινόφσκι, ο Γιαβλίνσκι, ο Τιτότ, ο Σουράϊκιν και η Σαμπτσάκ. Οι υποψηφιότητες αυτές σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Αμπάς Γκαλιάμοφ εξυπηρετούν τις αρχές.
Κι αυτό γιατί όπως λέει «από τη μία υπάρχουν νέα πρόσωπα και από την άλλη υπάρχουν αρκετοί βετεράνοι μπροστά στους οποίους ο Πούτιν μοιάζει νέος, υπάρχουν και φιλελεύθεροι, υπάρχουν και αριστεροί, υπάρχουν και ριζοσπάστες, υπάρχουν και μετριοπαθείς». Ωστόσο ο Γκαλιάμοφ εκφράζει αμφιβολίες για το αν με την αξιοποίηση τέτοιας γκάμας υποψηφίων το Κρεμλίνο θα καταφέρει να άρει όλες τις αιτιάσεις που υπάρχουν σχετικά με το «προκαθορισμένο αποτέλεσμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ