Αποφασίσθηκε στη Γενεύη την περασμένη Τετάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία η πρώτη σύνοδος της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής. Η Συνταγματική Επιτροπή της Συρίας προέκυψε από ψήφισμα του Ιανουαρίου 2018 στο Σότσι της Ρωσίας, το ονομαζόμενο Εθνικό Συνέδριο Διαλόγου.

Η επιτροπή των 150 χωρίζεται σε 50 μέλη της συριακής αντιπολίτευσης, 50 εκπροσώπους της κυβέρνησης στη Δαμασκό και 50 εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Κάθε ομάδα καθόρισε 15 εμπειρογνώμονες για τις συναντήσεις στη Γενεύη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Η εξέλιξη αυτή είναι άμεση συνέπεια της επίπονης διαδικασίας της διάσκεψης της Αστάνα – που πραγματοποιήθηκε με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.

Η βασική αρχική εισήγηση προέρχεται από τον πρώην απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura. Τώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Geir Pedersen εργάζεται ως διαμεσολαβητής. Η επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της στη Γενεύη στις αρχές του 2019.

Μεταξύ της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν πρώην ηγέτες ενόπλων ομάδων ούτε «μετριοπαθείς επαναστάτες».

Οι εκπρόσωποι περιλαμβάνουν αρκετά πρώην και σημερινά μέλη του κοινοβουλίου, πανεπιστημιακούς, πρυτάνεις και δημοσιογράφους.

Μετά τον πρώτο γύρο, ο συμπρόεδρος της επιτροπής Ahmad Kuzbari δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η επόμενή μας συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην πατρίδα μας, στην αγαπημένη μας Δαμασκό, την αρχαιότερη κατοικημένη πρωτεύουσα της ιστορίας».

Ακόμη και η συριακή αντιπολίτευση, η οποία είναι μέλος της επιτροπής, ελπίζει ότι μια πολιτική συμφωνία θα τερματιστεί το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον συμπρόεδρο Hadi al-Bahra: «Ελπίζω ότι η 75η επέτειος των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο χρόνο θα αποτελέσει ευκαιρία για να γιορτάσουμε ένα άλλο επίτευγμα της καθολικής οργάνωσης, δηλαδή την επιτυχία των προσπαθειών υπό την αιγίδα ενός ειδικού απεσταλμένου για πολιτική διαδικασία, που θα φέρει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλους τους Σύρους».

Εμπόδιο στις εξελίξεις αποτελεί η απόφαση του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η de facto ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων θα μπορούσε να «επεκταθεί», κάτι που θα έπρεπε να αποσαφηνίσει λεπτομερώς στη Ρωσία.

Την Τετάρτη, η Τουρκία και οι συμμαχικές ισλαμικές παρατάξεις ξεκίνησαν επίθεση εναντίον του Tal Tamr, ιστορικού ασιατικού χριστιανικού θύλακα 50 χιλιομέτρων βαθιά στο έδαφος της Συρίας – πολύ πέρα από το πεδίο της ζώνης περιπολίας 10 χιλιομέτρων ή της ζώνης 30 χιλιομέτρων «ασφαλείας» που επικαλείται ο Ερντογάν.

Ο Συριακός στρατός την ίδια ημέρα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας να επανενταχθούν υπό την εξουσία του. Το SDF έχει δηλώσει ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συμβιβασμός έναντι της κουρδικής ημι-αυτονομίας της βορειοανατολικής περιοχής.

Κι όλα αυτά καθώς χιλιάδες κατοίκων έφυγαν προς την πιο προστατευμένη πόλη Hasakeh, στον Νότο.

Ήδη, οι Κούρδοι της Συρίας ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους εν ευθέτω χρόνω, όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο διάβολος με τις τεράστιες λεπτομέρειες είναι πως η Άγκυρα θα διαχειριστεί τα εδάφη που ελέγχει τώρα και στα οποία προτίθεται να μεταφέρει δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα της αμερικανικής προσπάθειας να «εξασφαλίσει το πετρέλαιο» (Trump) και να «προστατεύσει» τις πετρελαιοπηγές της Συρίας (το Πεντάγωνο), «για πρακτικούς σκοπούς».

Στη Γενεύη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – παράλληλα με τον Ιρανό  Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου της Τουρκίας – δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος: Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το σχέδιο της Ουάσινγκτον είναι «αλαζονικό» και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η αμερικανική παρουσία στο έδαφος της Συρίας είναι «παράνομη», υποστήριξε.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης