Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες για τους οποίους μεριμνά η UNRWA στη Συρία δεν πρέπει να πληγούν από την κρίση στη χώρα, υπογράμμισε ο γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Είναι πολύ σημαντικό στην παρούσα κατάσταση η ουδετερότητα των προσφύγων να γίνει σεβαστή από όλους στη σύγκρουση αυτή, ώστε να μείνουν εκτός ως ευάλωτοι πρόσφυγες», δήλωσε στον Τύπο προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει «δείγμα εμπλοκής» τους.

Η UNRWA δεν έχει επίσης παρατηρήσει σημαντικές μετακινήσεις των συγκεκριμένων προσφύγων από τη Συρία προς το γειτονικό Λίβανο.

Οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Συρία μερικές φορές «αναστέλλουν τη λειτουργία τους όταν και όπου η κατάσταση είναι επικίνδυνη όπως στη Χομς», εξήγησε ο Γκράντι.

Η UNRWA χορηγεί βοήθεια σε περίπου 475.000 πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς στη Συρία. Το Μάιο του 2011 ανέστειλε τη δράση της στην κεντρική και νότια Συρία εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων.

Η UNRWA, της οποίας ο προϋπολογισμός για το 2010-2011 ανερχόταν σε 1,23 δισεκατομμύριο δολάρια (962 εκατομμύρια ευρώ) έχει ως αποστολή να καλύπτει οικονομικά τις βασικές ανάγκες σχεδόν πέντε εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί κυρίως στην Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο καθώς και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στη Γάζα.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος