Στο κρατητήριο οδηγήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες 139 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νεαροί μαθητές, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε κατάληψη τριών σχολικών κτηρίων στην πρωτεύουσα της Χιλής, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στον χώρο των λυκείων Nτάριο Σάλα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Κονφεντεραθιόν Σουίθα, με τους μαθητές να τους πετούν πέτρες και μπουκάλια. Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η κατάληψη στα τρία σχολεία σταμάτησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαντιάγκο έχει μετατραπεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες σε πεδίο μάχης, καθώς χιλιάδες φοιτητές ζητούν μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του προέδρου, Sebastian Pinera, απαντά στις εκκλήσεις της Αντιπολίτευσης για διάλογο με… ξύλο, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος ζητούν μείωση των υψηλών διδάκτρων, τα οποία απαιτούνται στα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και ενίσχυση των κονδυλίων που προορίζονται για την Παιδεία.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει επανειλημμένα δεχτεί σφοδρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα, με τις εικόνες από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων να κάνουν κάθε φορά τον γύρο του κόσμου.

Δείτε το video…

«Ελιτιστικά» Πανεπιστήμια

Με αφορμή τις συλλήψεις των μαθητών, μια από τις επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος, η Camila Vallejo, ξεκαθάρισε ότι η κοινή γνώμη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο της Δημόσιας Παιδείας.

«Πρόκειται για μια άμεση επίθεση στη Δημόσια Εκπαίδευση, ενέργεια που ενισχύει την ανισότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Αρκετά από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια μας είναι “ελιτιστικά”. Τα δίδακτρα είναι πανάκριβα», σημείωσε η 23χρονη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Victor Tapia, ξεκαθάρισε ότι στόχος των Αρχών παραμένει η αποκατάσταση της τάξης στην πρωτεύουσα.

«Η χρήση βίας ήταν απαραίτητη για την επιβολή του νόμου», τόνισε.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος είναι οι μεγαλύτερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1990.

Διαβάστε επίσης:
Χιλή: Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012, 01:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης