Δείτε ζωντανή εικόνα από κάμερες σε διάφορα σημεία του Κιέβου:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, συμφώνησαν να προχωρήσουν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας που συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Λευκορωσία, σε μία ακόμη διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. 

Ουκρανός διαπραγματευτής τόνισε ότι «δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε». Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατανόηση για την ανάγκη κοινής παραχώρησης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων.

Ο σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είπε ότι υπήρξε συνεννόηση για την αποστολή φαρμάκων και τροφίμων στις περιοχές όπου μαίνονται οι μάχες. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Associated Press, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στα σημεία από τα οποία περνά η ανθρωπιστική βοήθεια. 

 

 

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, έπειτα από εκατέρωθεν διαβουλεύσεις, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε στο Twitter τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους.

 

 

Η στιγμή που οι δύο αποστολές εισέρχονται στην αίθουσα: 

 

 

Άφιξη της ουκρανικής αποστολής στο σημείο: 

 

 

Εκεί όπου οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας κάθονται εκ νέου η μια απέναντι στην άλλη, τη 8η μέρα του πολέμου, είχε υπογραφεί το 1991 η συμφωνία για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εκεί, στον ίδιο τόπο, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία είχαν βάλει τέλος στη Σοβιετική Ένωση.

Το Belovezhskaya Pushcha είναι το δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τόπος όπου οι Ρομανόφ συνήθιζαν να κυνηγούν. Το κτίριο όπου γίνονται οι συνομιλίες, στη Δυτική Λευκορωσία, έχει ονομαστεί το «Σπίτι του Κυνηγού» και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha.

 

 

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δώσει έναν (ακόμη) συμβολισμό στις διαπραγματεύσεις. Είναι, άλλωστε, η ρωσική πλευρά η οποία επέλεξε πού θα γίνει και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών. Και επέλεξε τον χώρο όπου διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, όταν στις 26 Δεκεμβρίου ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν τη διάλυσή της. 

 

Νύχτα αγωνίας σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη 

Το Κίεβο, όπου οι βομβαρδισμοί σφυροκόπησαν την πόλη τη νύχτα της Τετάρτης και αναμένεται να συνεχιστούν ακόμη πιο σφοδροί και οι ουκρανικές αρχές περιμένουν μεγάλη χερσαία επίθεση, ο στρατός της Ουκρανίας και εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς για να παγιδεύσουν γέφυρες με εκρηκτικά και να στήσουν οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.   

Η Μαριούπολη είναι πλέον περικυκλωμένη, με τον δήμαρχό της Βαντίμ Βοϊτσένκο να λέει ότι το ρωσικό σχέδιο είναι η πολιορκία της πόλης. Για τον λόγο αυτόν απηύθυνε έκκληση για ανακωχή προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή του ρεύματος. Σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, με συνέπεια να έχουν κοπεί το ηλεκτρικό, το νερό και η θέρμανση. Είπε, επίσης, ότι ο ρωσικός στρατός έχει προκαλέσει ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο για να εμποδίσει τους αμάχους να φύγουν από τη Μαριούπολη. 

 

 

 

Στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι απελπιστική, με την πόλη να έχει χτυπηθεί αλύπητα από τους βομβαρδισμούς και τον ρωσικό στρατό να πλησιάζει όλο και περισσότερο. Την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία και καταστήματα. Σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμό υπέστη ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας. Τα παράθυρα και τα βιτρό στον καθεδρικό ναό έσπασαν και η διακόσμηση του καθεδρικού ναού καταστράφηκε. Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, κανείς από όσους βρίσκονταν εντός του ναού δεν τραυματίστηκε.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης