Συνεχίζονται οι έρευνες στο Βέλγιο για τον εντοπισμό πολλών υπόπτων μεταξύ των οποίων και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείται για τον ρόλο του στις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε σήμερα ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών, για τον οποίο η ζωή «πρέπει να συνεχιστεί» παρά τον ύψιστο αντιτρομοκρατικό συναγερμό που έχει παραλύσει τις Βρυξέλλες εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Είναι σαφές πως η δράση δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο υπουργός Ζαν Ζαμπόν στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF.

Ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, την επομένη των εκτεταμένων επιχειρήσεων της αστυνομίας που οδήγησαν στις προσαγωγές 16 ανθρώπων, όχι όμως και του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος με αυτόν, άρα ναι, είναι ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε ο Ζαμπόν. «Είναι δύσκολο για εμένα να δώσω λεπτομέρειες για την έρευνα στο στάδιο αυτό, είναι πολύ ευαίσθητο», παρατήρησε, αρνούμενος να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ εθεάθη να διαφεύγει προς τη Γερμανία.

«Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι πολύ ευαίσθητες και μπορούν να διαταράξουν την έρευνα, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς», είπε ο υπουργός.

Παρ’ όλ΄ αυτά, κάλεσε τους κατοίκους των Βρυξελλών, ιδιαίτερα, καθώς η πόλη τους έχει τεθεί στο πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού, το 4 («άμεση και σοβαρή απειλή»), να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους.

«Λαμβάνονται μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Όμως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, η οικονομική ζωή και η κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η δημόσια υπηρεσία παραμένει ανοικτή σήμερα, οι υπάλληλοι έρχονται να εργαστούν. Η καθημερινή ζωή πρέπει να συνεχιστεί», επέμεινε ο Ζαμπόν.

Το Συντονιστικό Όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), που έχει επιφορτιστεί με την εκτίμηση του επιπέδου συναγερμού, αναμένεται να προχωρήσει αργότερα σήμερα σε μια νέα εκτίμηση, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι αυτά τα έκτακτα μέτρα, όπως το κλείσιμο του μετρό, καθώς επίσης και των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των πανεπιστημίων.

Από τις 22 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, ορισμένες έγιναν στο Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, τη συνοικία που έχει τεθεί στο στόχαστρο από την έναρξη των ερευνών, λόγω των σχέσεών της με δίκτυα των τζιχαντιστών.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ένας δεσμός με το Βέλγιο, δεν πρέπει να το αρνηθούμε. Όμως το να πούμε ότι οργανώνεται στο Μόλενμπεκ, αυτό δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», είπε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών.