Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο οδηγεί την κούρσα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Σλοβακία μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 60 % των ψήφων , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Εκλογική Επιτροπή.

Ο Φίτσο λαμβάνει περίπου το 28 % των ψήφων έναντι του 24 % που κερδίζει ο μεγάλος αντίπαλός του ο βαθύπλουτος Αντρέι Κίσκα. Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί, οι δυο τους θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 29 Μαρτίου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο νεαρός φιλόδοξος δικηγόρος Ράντοσλαβ Προχάσκα με περίπου το 21 % των ψήφων. «Οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα είδος δημοψηφίσματος για μένα προσωπικά και για το Smer – SD κόμμα μου », δήλωσε ο Φίτσο το βράδυ του Σαββάτου.

Μια πιθανή νίκη του 49χρονου πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές θα έδινε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer-SD) τον απόλυτο έλεγχο τόσο στην προεδρία, όσο και στο κοινοβούλιο (με 83 έδρες σε σύνολο 150 εδρών) και στην κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από την ανεξαρτησία της Σλοβακίας το 1993. Ο νέος αρχηγός του κράτους θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου, κατά τη λήξη της δεύτερης θητείας του σημερινού αριστερού προέδρου, Ιβάν Γκασπάροβιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ