Συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες πιστές στις αρχές δύο ημιαυτόνομων περιοχών της Σομαλίας αυτή την εβδομάδα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 50.000 άλλοι, γνωστοποίησε χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας φόβους περί κλιμάκωσης της βίας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στις ημιαυτόνομες περιοχές Πούντλαντ από τη μια και Γκαλμουντούγκ από την άλλη εντείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές μάχονται στην πόλη Γκαλκάγιο, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στις δύο περιοχές.

«Η ένοπλη βία επιδείνωσε την ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική κατάσταση (…) ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό αξιοθρήνητες συνθήκες, σε πρόχειρα καταλύματα», τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που επικαλέστηκαν τοπικούς αξιωματούχους, οι νεκροί στις συγκρούσεις μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον 11.
Ο Χίρσι Γιούσουφ Μπαρέ, δήμαρχος της πόλης Γκαλκάγιο, είπε ότι τρία μέλη των παραστρατιωτικών της Γκαλμουντούγκ σκοτώθηκαν την Πέμπτη και άλλα πέντε τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διένεξη ξέσπασε λόγω των σχεδίων μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης από το βόρειο τμήμα του Γκαλκάγιο, η οποία έχει ταχθεί με τις αρχές του Πούντλαντ, να χτίσει στο νότιο τμήμα της πόλης, κατά τον ίδιο.

«Το Πούντλαντ θέλει να χτίσει σε τμήματα του νότιου Γκαλκάγιο διά της βίας και αυτό είναι μια επιθετική ενέργεια που δεν θα ανεχθούμε», ανέφερε. «Τα άρματα μάχης του Πούντλαντ μας βομβάρδισαν χθες με τα πυροβόλα τους και αναγκαστήκαμε να ανταποδώσουμε».

Ο ταγματάρχης Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ένας αξιωματικός στο Πούντλαντ, είπε ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν δύο απώλειες την Πέμπτη. «Το Γκαλμουντούγκ άρχισε τις μάχες. Θα αμυνθούμε», δήλωσε.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία κρατάει 25 χρόνια και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες πρόσκεινται στις φυλές κι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας είναι συχνές.

Εξάλλου στον νότο, δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ανίσχυρη σομαλική κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ μάχονται με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης