Η Συρία κατέγραψε για πρώτη φορά το προηγούμενο έτος τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από νάρκες παγκοσμίως, μπροστά από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ναρκών, ενός συνασπισμού μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Για πρώτη φορά από τότε που το Παρατηρητήριο Ναρκών διατηρεί αρχεία, το 1999, καταγράφηκε στη Συρία ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από νάρκες -2.729 νεκροί και τραυματίες-, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συρία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Ναρκών.

Μέχρι πέρυσι το Αφγανιστάν και η Κολομβία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης με τα περισσότερα θύματα. Στην έκθεσή του, το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η Συρία «δεν κατέγραψε ή επιβεβαίωσε στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές που συμμετείχαν στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία».

«Μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία πιθανόν συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες χερσαίες νάρκες, όπως τις προηγούμενες χρονιές, όμως η περιορισμένη πρόσβαση (…) στις περιοχές υπό τον έλεγχο των μη κρατικών ένοπλων οργανώσεων κατέστησε δύσκολη την επιβεβαίωση της χρήσης» (ναρκών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Σύμβαση για την Απαγόρευση Χρήσης Ναρκών έχουν υπογράψει 164 χώρες. Βάσει αυτής, απαγορεύεται η χρήση χερσαίων ναρκών κατά προσωπικού καθώς και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το 2020 θύματα από νάρκες καταγράφηκαν σε 54 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων 38 κράτη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ναρκών, μόνο μία χώρα, η Μιανμάρ, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση, χρησιμοποίησε νάρκες κατά προσωπικού στη διάρκεια της περιόδου που εξετάστηκε, από τα μέσα του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, μη κρατικές ένοπλες ομάδες χρησιμοποίησαν νάρκες κατά προσωπικού σε τουλάχιστον έξι χώρες: το Αφγανιστάν, την Κολομβία, την Ινδία, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.

Το Παρατηρητήριο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες περί χρήσης αυτών των ναρκών αλλού το 2020. Για έκτη συνεχή χρονιά το 2020 παρατηρήθηκε παγκοσμίως ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός θυμάτων από νάρκες, κάποιες από τις οποίες ήταν αυτοσχέδιες, ενώ άλλες όπλα διασποράς καθώς και υπολείμματα από εκρηκτικά πολέμου, αποκάλυψε η έκθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 7.073 θύματα ναρκών – υπολειμμάτων εκρηκτικών πολέμου καταγράφηκαν το 2020, έναντι 5.853 το 2019 και 3.456 το 2013 (ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ). Από αυτά, 2.492 σκοτώθηκαν και 4.561 τραυματίστηκαν, με τους αμάχους να αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης