Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπερασπίζεται τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ έναντι επικρίσεων για τη δημοσιονομική λιτότητα -προερχομένων κυρίως από τη νότια Ευρώπη-, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο.

«Γι’ αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία ή στην Πορτογαλία δεν φταίει η κ. Μέρκελ ή η Γερμανία. Όλοι πρέπει να σκουπίζουμε μπροστά από την πόρτα μας. Υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν» τόνισε ο Μπαρόζο μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Οι αποφάσεις στους κόλπους του Eurogroup λαμβάνονται πάντα ομοφώνως. Είναι εντελώς άδικο να εμφανίζονται τα μέτρα σαν επιβεβλημένα από μία μόνο χώρα ή έναν μόνο θεσμό. Είμαι κι εγώ θύμα τέτοιων προσπαθειών, με κάνουν κι εμένα αποδιοπομπαίο τράγο» δήλωσε ο Συντηρητικός Πορτογάλος πολιτικός.

«Η κρίση αυτή και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν δεν είναι το αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής ή το σφάλμα της Ε.Ε. Είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβολικής πολιτικής δαπανών, έλλειψης ανταγωνιστικότητας και ανεύθυνης δράσης στης χρηματοπιστωτικές αγορές» πρόσθεσε.

Ο Μπαρόζο συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο της συντηρητικής καγκελαρίου: «Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων προς τη Γερμανία και τη στάση της. Και δεν φοβάμαι να το πω δημοσίως: η καγκελάριος Μέρκελ είναι ασφαλώς μια πολιτικός -αν όχι η ηγετική προσωπικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- που καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που συμβαίνει».

«Επενδύει πολύ χρόνο και ενέργεια στο ευρωπαϊκό σχέδιο, θα επιθυμούσα να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για όλους τους άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων» δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη