Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται ένας πρώην αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με τις δολοφονίες έξι Ιησουϊτών ιερέων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Ο Ινοσέντε Ορλάντο Μοντάνο αντιμετωπίζει δίωξη από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. για ψευδομαρτυρία και υποβολή ψευδών στοιχείων στα έγγραφα που συμπλήρωσε για να ζητήσει να διαμείνει στη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 69χρονος άνδρας, υπηρέτησε ως αξιωματικός του στρατού κατά την διάρκεια του 12ετούς εμφυλίου στο Σαλβαδόρ, ο οποίος τερματίστηκε το 1991.

Λίγο πριν από το τέλος του πολέμου και για σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από αυτό ήταν υφυπουργός δημόσιας ασφάλειας.

Το κατηγορητήριο επικαλείται έκθεση μιας Επιτροπής Αλήθειας του ΟΗΕ η οποία βρήκε βάσιμες αποδείξεις ότι ο Μοντάνο μαζί με άλλους αξιωματικούς έδωσε την διαταγή που απέβη στις δολοφονίες, την 15η Νοεμβρίου 1989, έξι Ιησουϊτών ιερέων, ενός εργαζομένου για τους ιερείς και της κόρης του.

Εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει 40 χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο ως και 1,25 εκατ. δολάρια και απέλαση αφού εκτίσει την ποινή του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας