Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν σήμερα να συνέλθουν από την πιο δυνατή νεροποντή που έχει καταγραφεί ποτέ στο έθνος της ερήμου και η οποία προκάλεσε απόλυτο χάος. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες πως οι καταστροφικές πλημμύρες στο Ντουμπάι δεν ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά ενός φυσικού φαινομένου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σπορά νεφών – μια τεχνική που βλέπει τα αεροσκάφη να εκτοξεύουν εκλάμψεις αλατιού στα σύννεφα για να επιταχύνουν τη συμπύκνωση και να προκαλέσουν βροχοπτώσεις – για να τροφοδοτούν τα υπόγεια ύδατα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες σποράς νεφών των ΗΑΕ πέταξε σε όλη τη χώρα την Κυριακή.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, ο Αχμέντ Χαμπίμπ, μετεωρολόγος στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM) των ΗΑΕ, είπε στο Bloomberg ότι πραγματοποιήθηκαν πολλοί «βομβαρδισμοί» των νεφών με αλάτι πριν από την άνευ προηγουμένου βροχόπτωση.

Καθώς οι εικασίες για τη σπορά των σύννεφων αυξάνονταν, το NCM αρνήθηκε αργότερα σε σχόλια στο CNBC ότι η επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί την Τρίτη, ώρες πριν από την καταιγίδα – αλλά επιβεβαίωσε ότι η επέμβαση έγινε την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι ότι οι ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες του Ντουμπάι και, φυσικά, της ευρύτερης περιοχής, συντέλεσαν στην ιστορική κακοκαιρία και θα το κάνουν συχνότερα στο μέλλον. Όπως εξηγούν, ο θερμός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία (περίπου 7% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου) κάτι το οποίο μπορεί να μεγαλώσει την ένταση της βροχόπτωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Παράλληλα, πολλοί απέδωσαν τις πλημμύρες στα κακά συστήματα αποχέτευσης του Ντουμπάι.

Στην περίπτωση του Ντουμπάι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ελλιπές αποχετευτικό σύστημα –καθώς αρκετοί δρόμοι δεν έχουν καν αποχετεύσεις και τα νερά της βροχής καταλήγουν στα σπίτια, ή λιμνάζουν σε αυτούς. Είναι και το γεγονός ότι η πόλη του Ντουμπάι έχει λίγους χώρους πρασίνου για να απορροφήσουν ένα μέρος της υγρασίας. Οι ειδικοί λένε ότι η πόλη πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να προσαρμόσει τις υποδομές της ώστε να την προστατεύουν από τη νέα πραγματικότητα με την οποία τη φέρνει η κλιματική αλλαγή: Εκτός από τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας και ζέστης –κάτι φυσιολογικό για την έρημο στην οποία είναι χτισμένη- να είναι έτοιμη για έντονες βροχοπτώσεις, ικανές να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης