Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας από το χέρι του προέδρου Ομπάμα, το Ανώτατο Δικαστήριο επανεξετάζει την εγκυρότητά της και τη συνταγματικότητά της σε μια ιστορική διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του προέδρου των Η.Π.Α..

Το αρχικό σχέδιο ορίζει τη δημιουργία κρατικού ασφαλιστικού φορέα, χωρίς όμως να καταργεί την ιδιωτική ασφάλιση, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα είναι πλέον υποχρεωτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά θα λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις ανάλογα με το εισόδημά τους.

Το δεκαετές πρόγραμμα απαιτεί κονδύλια αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο-σκούπα φιλοδοξούσε να μετατρέψει το σύστημα υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους στις Η.Π.Α., μόνο που τελικά αναδείχθηκε σε αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Δημοκρατικού Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο τελικά θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τα ομόσπονδα κράτη, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 46 εκατομμύρια Αμερικανοί που είναι ανασφάλιστοι και 25 εκατομμύρια που έχουν μόνο υποτυπώδη περίθαλψη, ενώ το υπάρχον σύστημα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, καθώς στοιχίζει ανά πολίτη σχεδόν το διπλάσιο συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Ομπάμα, Κάθλιν Σεμπέλιους, δήλωσε: «Ξοδεύουμε για την υγεία περισσότερο απ’ όσο για τη στέγη ή την τροφή, περίπου το 18% του ακαθάριστου εθνικού μας προϊόντος».

Υπάρχουν βέβαια και τα κρατικά προγράμματα Medicaire και Medicaid, τα οποία απευθύνονται μόνο σε φτωχούς, ηλικιωμένους και ανάπηρους που επιλέγονται, όμως, με αυστηρά κριτήρια.

Το πρόγραμμα του Ομπάμα συναντά αντιδράσεις και από ένα σημαντικό κομμάτι των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Ιδιαίτερα η στάση των τελευταίων, που στην πλειονότητά τους εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση, είναι εκείνη που επηρεάζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ενστάσεις στις προτάσεις του Ομπάμα έχουν διατυπώσει 52 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, τονίζοντας ότι το σχέδιο είναι «δαπανηρό».

«Πόλεμος συμφερόντων»

Έντονη είναι η αντίδραση και από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών και των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν να χάσουν πάρα πολλά, αν υλοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο. Σημειώνεται ότι μόνο το 2008 εισέπραξαν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, που υπολογίζεται ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, θα φτάσουν τα 4,3 τρισεκατομμύρια το 2017. Ποσά τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το συνολικό κόστος της νέας μεταρρύθμισης…

Τα παραπάνω λόμπι χρηματοδοτούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με ενάμισι εκατομμύριο δολάρια την ημέρα ομάδες «διαμαρτυρόμενων πολιτών», κυρίως ακροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, για να οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου του Ομπάμα.

Έξω από δημαρχιακά κέντρα, όπου συζητιούνται τα υπέρ και τα κατά της νέας μεταρρύθμισης, οι ομάδες αυτές συγκεντρώνονται και φωνάζουν συνθήματα όπως: «Θάνατος στον Ομπάμα».

Οι συντηρητικοί πολίτες χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους «εξέγερση του Αυγούστου» και σχεδιάζουν τουλάχιστον μία μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον για τον Σεπτέμβριο, ενώ από την ενορχηστρωμένη επίθεση δεν λείπουν και παράγοντες των Μ.Μ.Ε. που ταυτίζουν την κυβέρνηση Ομπάμα με τον ναζισμό.
 
Παρουσιαστές του Fox News χαρακτήρισαν τον Ομπάμα «ρατσιστή κατά των λευκών» και «απειλή για τη δημοκρατία», ενώ ο ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λιμπό χαρακτήρισε το Δημοκρατικό Κόμμα «Ναζιστικό Κόμμα».

Απάντηση Ομπάμα

«Κάθε φορά που φτάνουμε στο σημείο να περάσουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα συμφέροντα την πολεμούν παντοιοτρόπως. Χρησιμοποιούν την επιρροή τους και τους πολιτικούς συμμάχους τους για να εκφοβίσουν και να παραπλανήσουν τους Αμερικανούς πολίτες. Εξαπολύουν δυσφημιστικές εκστρατείες. Αυτό κάνουν πάντα. Εμείς όμως δεν θα τους επιτρέψουμε να το ξανακάνουν. Όχι αυτή τη φορά!» δήλωσε ο Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ.

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στα περίπου 46 εκατομμύρια Αμερικανών που είναι ανασφάλιστοι την ανάγκη ενός πανεθνικού συστήματος υγείας. Το πιο σημαντικό είναι να το εξηγήσω στους Αμερικανούς που ήδη έχουν ασφάλιση» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ασφαλιστική μεταρρύθμιση προσπάθησαν να περάσουν πολλοί πρόεδροι, από τον Χάρι Τρούμαν μέχρι τον Μπιλ Κλίντον, αλλά απέτυχαν παταγωδώς.

Εκεί που δείχνει να υποχωρεί η κυβέρνηση Ομπάμα είναι στο κομμάτι του φορέα παροχής της υγειονομικής περίθαλψης. Φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να την παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και δεν θα υπάρχει παράλληλη δημόσια περίθαλψη.

Με δηλώσεις τους, τόσο ο Ομπάμα όσο και η Σεμπέλιους τόνισαν ότι η δημιουργία ενός κρατικού συστήματος υγείας «δεν αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο» του σχεδίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει κάποια αλλαγή, αλλά αυτό που τελικά θα «περάσει», θα υπολείπεται κατά πολύ του «οράματος» του Αμερικανού προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης