«Έφθασε η στιγμή της αλλαγής για την Κίνα» προεξοφλεί σε άρθρο του το BBC, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, που καλείται κατά τη διάρκεια της ετήσιας ολομέλειάς της να επικυρώσει τον διορισμό της νέας ηγεσίας της χώρας – η οποία εξελέγη κατά το 18ο Κογκρέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει το βρετανικό δίκτυο είναι το εξής: «Τι ακριβώς επιφυλάσσει αυτή η αλλαγή για το μέλλον της Κίνας; Και με ποιο τρόπο αναμένεται να κυβερνήσει για την επόμενη δεκαετία ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Σι Τζινπίνγκ, που θα αναλάβει επισήμως την προεδρία της Κίνας αντικαθιστώντας τον Χου Ζιντάο;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει από το Πεκίνο ο ανταποκριτής του BBC, Ντάμιαν Γκραμάτικας, «για έναν εξωτερικό παρατηρητή, η Κίνα είναι αντικείμενο φθόνου από πολλές χώρες, λόγω της ιλιγγιώδους οικονομικής της ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα δείχνει ασταμάτητη, σε βαθμό που αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή εορτασμού για τους ηγέτες της, νυν και πρώην. Γιατί, λοιπόν, η ατμόσφαιρα στην Εθνοσυνέλευση ήταν τόσο παγωμένη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του Γουέν Ζιαμπάο;».

Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο, η απάντηση εδράζεται στο γεγονός πως ο Σι και τα 3.000 μέλη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης δεν σκέφτονταν τόσο τις οικονομικές και αναπτυξιακές επιτυχίες των περασμένων ετών όσο τα μελλοντικά προβλήματα που περιμένουν τη νέα κινεζική ηγεσία.

«Η στιγμή αυτή της αλλαγής δεν ήταν αφορμή πανηγυρισμών, αλλά άγχους και περισυλλογής, ειδικά όταν ο Γουέν απαρίθμησε κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη χώρα, όπως η οικονομική ανάπτυξη που διαρκώς επιβραδύνεται, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το συνταξιοδοτικό και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης που απαιτούν γενναίες επενδύσεις, η διαφθορά που είναι παντού, η σοβαρή μόλυνση στην ατμόσφαιρα της Κίνας και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων» παρατηρεί ο Γκραμάτικας, προσθέτοντας πως «το Κομμουνιστικό Κόμμα γνωρίζει καλά πως στα μάτια πολλών πολιτών η εξουσία του αρχίζει σταδιακά να φθίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπότε, το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει ο Σι στο εγγύς μέλλον. Η απάντηση βρίσκεται στην ομιλία του Γουέν. «Η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι το “κλειδί” που θα λύσει τα προβλήματα. Η Κίνα πρέπει να επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης. Εξίσου σημαντικό θα είναι και το σχέδιο αστικοποίησης των αγροτικών περιοχών της, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός» καταλήγει ο ανταποκριτής του μεγάλου βρετανικού δικτύου ενημέρωσης. Εν ολίγοις, η ομιλία του Γουέν ήταν «μεγάλης διάρκειας ως προς τις φιλοδοξίες, αλλά μικρής ως προς τις ανακοινώσεις που όλοι περίμεναν».

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι εργασίες της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαρτίου.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης