Ο επικεφαλής της ασφάλειας του Ιράν, Ali Shamkhani, κάλεσε σε διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Nikolai Patrushev, στην Τεχεράνη. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν ενίσχυση της συνεργασίας τους, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Αργότερα, ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ebrahim Raisi, ο οποίος δήλωσε ότι «η εξάπλωση του πολέμου και η κλιμάκωσή του είναι πηγή ανησυχίας για όλες τις χώρες», όπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε αφότου το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ιρανικής κατασκευής drones σε επιθέσεις στην Ουκρανία, ενώ το Ιράν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς.

«Το Ιράν στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία διαλόγου οδηγεί σε παύση του πυρός και ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Shamkhani, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ρώσος ομόλογός του δήλωσε ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις εστιάζουν στη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, «τόσο στη δημόσια ασφάλεια, όσο και στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό». Επιπρόσθετα, συζήτησαν «μέτρα για την αντιμετώπιση της παρέμβασης των δυτικών ειδικών υπηρεσιών στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου υποστήριξε σε tweet ότι η επίσκεψη του Ρώσου αξιωματούχου στο Ιράν είναι ένδειξη της εξασθένησης των ρωσικών δυνάμεων και ότι σκοπός ήταν να αναζητήσει τρόπους για συνέχιση του πολέμου, μέσω της εξασφάλισης περισσότερων πυραύλων και drones.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του Οκτωβρίου η ΕΕ και η Αγγλία ανακοίνωσαν κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Τόσο ο Ιρανός, όσο και ο Ρώσος αξιωματούχος, κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν τη «δημιουργία κοινών θεσμών για την αντιμετώπιση των κυρώσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης