Zougla Newsroom

Η μόλις 19 χρονών κοπέλα από τη Μυτιλήνη, κόρη αστυνομικού που πέρασε λίγο από τη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Καλαμάτα, όπου σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία που είχε με τους γονείς της θα σπούδαζε σε ένα ΙΕΚ. Φαίνεται πως πάνω στη βόρεια Ελλάδα προσπάθησε να επιβιώσει κάνοντας τη χορεύτρια σε κάποια μαγαζιά κι όπως λέει το ρεπορτάζ επιχείρησε να κάνει και κάτι φωτογραφίσεις για βιοτεχνίες ρούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να κατέβει στον νότο. Οι επαφές της με το σπίτι ήταν σπάνιες. Την τελευταία φορά που την άκουσαν οι γονείς της από το τηλέφωνο τους είπε για το ΙΕΚ. Τελικά, μέσω δυτικής Ευρώπης, βρέθηκε στην Αιθιοπία και από εκεί αεροπορικώς στο Χονγκ Κονγκ όπου και συνελήφθη με 2,5 κιλά κοκαΐνη στις χειραποσκευές της.

Η 19χρονη Ελληνίδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και το μόνο ελαφρυντικό που όπως φαίνεται διαθέτει είναι το νεαρόν της ηλικίας της.

Κάτω εκεί στην Κίνα, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται για τέτοια ποσότητα ναρκωτικών, είναι τα ισόβια. Η οικογένεια βρίσκεται σε απόγνωση, και ήδη όπως κυκλοφόρησε στην Αθήνα την υπόθεση έχει αναλάβει γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου.

Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ το τελευταίο διάστημα. Άλλες τρεις γυναίκες από διαφορετικές χώρες, συνελήφθησαν με ανάλογες ποσότητες κοκαΐνης τις τελευταίες 15 ημέρες. Η πρώτη περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα. Μια γυναίκα 58 ετών από το Περού, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο, έχοντας μέσα στο πεπτικό της σύστημα, δηλαδή στο παχύ έντερο, 180 προφυλακτικά γεμάτα με υγρή κοκαΐνη.

Οι τελωνειακοί που κάτι είχαν ψυλλιαστεί, της έκαναν μια πρόχειρη ανάκριση κι εκεί για κάποιον λόγο, όπως έγραψαν τα τοπικά μέσα, της «έπεσε» μια συσκευασία. Στο νοσοκομείο που την μετέφεραν η αξονική τομογραφία έδειξε άλλες 179 συσκευασίες στοιβαγμένες μέσα στην κοιλιά της. Όταν τελικά μετά από ώρες εξήλθαν αυτές οι συσκευασίες, οι τελωνειακοί ζύγισαν 2,5 κιλά υγρής κοκαΐνης.

Η 58χρονη από το Περού

Τις ίδιες ημέρες, μια νεαρή γυναίκα 24 ετών από την Τανζανία, συνελήφθη και αυτή στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με δύο κιλά κοκαΐνης τα οποία μετέφερε στην χειραποσκευή της η οποία είχε διπλό πάτο. Παρόμοια περίπτωση δηλαδή με την κοπέλα από τη Μυτιλήνη. Η σύμπτωση αφορά και την χειραποσκευή με διπλό πάτο αλλά και την αφετηρία του ταξιδιού που είναι η Αντις Αμπέμπα.
Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθη και μια τέταρτη γυναίκα 48 ετών, προερχόμενη και αυτή από την Αιθιοπία η οποία μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης. Οι συμπτώσεις είναι πολλές για να περάσουν απαρατήρητες.

Είναι προφανές πως ένας νέος δρόμος διακίνησης από τη νότια Αμερική προς την Αφρική και από εκεί προς την Άπω Ανατολή έχει εγκαινιαστεί και οι τελωνειακές αρχές του Χονγκ Κονγκ προφανώς διέθεταν κάποιες πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μια πύλη εισόδου στη σύγχρονη Κίνα, μια πόλη με ειδικό καθεστώς στα πλαίσια του δόγματος «ένα κράτος δύο συστήματα». Μια δυτικότροπη πόλη με πυκνές διεθνείς επικοινωνίες αλλά και άμεση πρόσβαση την Κινεζική ενδοχώρα που είναι μια τεράστια αγορά για τους ναρκέμπορους παρά το εξαιρετικά αυστηρό νομικό καθεστώς που επικρατεί. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο συλληφθέντες ναρκέμποροι στην Κίνα να εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Παρ όλα αυτά με μια ανερχόμενη μεσαία τάξη που πλουτίζει με ραγδαίους ρυθμούς, η Κίνα είναι μια προσοδοφόρα αγορά για την πιάτσα των ναρκωτικών. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση ότι το αεροδρόμιο της πόλης είναι μια από τις βασικές πύλες εισόδου τέτοιων ουσιών.

Οι τελωνειακές αρχές του Χονγκ Κονγκ, εντόπισαν τους πρώτους επτά μήνες του 2017, έναν τόνο ναρκωτικών ουσιών. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλες ποσότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι ναρκέμποροι έχουν στήσει έναν μηχανισμό και προτιμούν να χρησιμοποιούν γυναίκες για τη μεταφορά τέτοιων ποσοτήτων επιχειρώντας να λειτουργήσουν το κύκλωμα με τη μέθοδο του «σμήνους». Στέλνουν δηλαδή μέσω συγκεκριμένων και ελεγμένων οδών,όπως η Αιθιοπία πολλές γυναίκες ταυτόχρονα με ποσότητες γύρω στα δύο κιλά η κάθε μία, υπολογίζοντας προφανώς και τις απώλειες.

Τα κέρδη είναι πολλά και οι αμοιβές ανάλογες, και αν κάποιος συλληφθεί τότε ένας γνωστός του, θα εισπράξει κάποια αμοιβή. Έτσι λειτουργεί το σύστημα της λαθρεμπορίας εδώ και αιώνες.

Το ερώτημα είναι πως έμπλεξε στα γρανάζια αυτού του κυκλώματος η 19χρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου από τη Μυτιλήνη. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, ούτε και αυτονόητες. Προς το παρών μια οικογένεια στη Λέσβο βρίσκεται σε απόγνωση και ένα παιδί 19 χρόνων θα γεράσει στις κινέζικες φυλακές με ένα σωφρονιστικό σύστημα που γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σκληρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης