Κατά τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, μια κρατική δημοσκόπηση έδειξε ότι οι νεαροί Ρώσοι υποστήριζαν λιγότερο τον πόλεμο.

Τον Απρίλιο, τα ρωσικά υπουργεία Άμυνας και Παιδείας άρχισαν να διανέμουν δεκάδες χιλιάδες κόμικς που επαινούν την εισβολή στην Ουκρανία σε σχολεία σε όλη τη Ρωσία και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σειρά αποτελείται από 22 κόμικς με ήρωες Ρώσους στρατιωτικούς που έχουν διακριθεί για τον ρόλο τους στον πόλεμο.

Απηχούν τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 απέτρεψε μια «γενοκτονία» που σχεδίαζαν οι αρχές του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία και υποστηρίζονταν από χώρες του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι ο συνταγματάρχης Αζατμπέκ Ομουρμπέκοφ, ο διοικητής της μονάδας που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα το 2022.
Το κόμικ περιγράφει τον συνταγματάρχη ως «πραγματικό άντρα» και ισχυρίζεται ότι άντρες του επέδειξαν «ανθρωπιά».

«Καθώς (σ.σ. οι Ουκρανοί στρατιώτες) υποχώρησαν, ο εχθρός εγκατέλειψε τους τραυματίες τους. Οι Ρώσοι στρατιώτες τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Ακόμα και στον πόλεμο, πρέπει να παραμένει κανείς άνθρωπος», αναφέρει το κόμικ.

Στην πραγματικότητα, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για βασανιστήρια και δολοφονίες Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την αποστολής παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία.

Τα σενάρια των κόμικς γράφτηκαν από τον Όλεγκ Ρόι, έναν εξέχοντα Ρώσο συγγραφέα για παιδιά και ένθερμο υποστηρικτή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Όλεγκ Ρόι είχε δημιουργήσει στο παρελθόν μια σειρά κόμικς αφιερωμένων σε πατριώτες «Ρώσους υπερήρωες», τα οποία επαινέθηκαν από μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο ως η «ρωσική απάντηση στην DC και τη Marvel».

Ένας Πολωνός στρατηγός επιπλήττει Ουκρανούς στρατιώτες

Μια άλλη σειρά κόμικς που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία επικεντρώνεται στα κατορθώματα της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ και του ιδρυτή της Γιεβγένι Πριγκόζιν – αν και η συγκεκριμένη δεν φαίνεται να διαθέτει επίσημη υποστήριξη.

Τα κόμικς –που δημοσιεύτηκαν στα τέλη του 2023 στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram–, εξυμνούν τους μισθοφόρους της Βάγκνερ και ισχυρίζονται ότι έσωσαν τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία από «γενοκτονία».

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας μισθοφόρος που ονομάζεται «Άγγελος της Οργής», ο οποίος απεικονίζεται να πολεμά μπλε πλάσματα που μοιάζουν με σκύλους και φέρουν το ουκρανικό εθνόσημο.

Στο κόμικ, τα πλάσματα αυτά είναι μεταμορφωμένα, σε τέρατα λόγω του «νέου ορού που τους χορήγησαν ενέσιμα οι Αμερικανοί».

Ένα από τα κόμικ της σειράς τελειώνει με τον Πριγκόζιν να δίνει μια δυσοίωνη προειδοποίηση: «Αυτό που δεν ξέρουν (σ.σ. οι εχθροί της Ρωσίας) είναι πού θα εμφανιστεί ο Άγγελος της Οργής κι έτσι ας τον περιμένουν όλοι και ας φοβούνται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης