Με την είδηση της σκληρής «φοροεπιδρομής» στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών ξύπνησαν σήμερα οι πολίτες της Τουρκίας.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξάνεται από 18% στο 20% για τα προϊόντα με υψηλό συντελεστή και απο 8% στο 10% για τα προϊόντα με χαμηλό συντελεστή (τρόφιμα, φαρμακα κ.λπ.). Παράλληλα, σειρά προϊόντων που φορολογούνταν με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, εντάσσονται στον υψηλό συντελεστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη είχε ανακοινωθεί πριν από δύο ημέρες ότι ειδικά για φέτος τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων θα εισπραχτούν κατ’ εξαίρεση φέτος στο διπλάσιό τους. Αυξάνεται επίσης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου από το 112% στο 116%.

Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές συναλλαγές από το 10% στο 15%.

Υπερδιπλασιάζονται επίσης τα τέλη για την χρήση των κινητών τηλεφώνων, που μεταφέρονται στην Τουρκία από το εξωτερικό, από 6.000 τουρκικές λίρες (214 ευρώ) στις 20.000 λίρες (περίπου 715 ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόρος τυχερών παιχνιδιών αυξάνεται από 5% σε 10% στα κοινά στοιχήματα που βασίζονται σε αθλητικά γεγονότα, από 7% σε 14% στις ιπποδρομίες και από 10%σε 20% σε άλλα τυχερά παιχνίδια.

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 50% γίνονται στο σύνολο σχεδόν των τελών και φόρων που εισπράττει το τουρκικό κράτος.

Πληθωρισμός

Προχτές, Τετάρτη, η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) ανακοίνωσε ότι η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία για τον μήνα Ιούνιο ήταν 38,21%.

Πρωταθλητές των αυξήσεων είναι τα καταλύματα και η εστίαση με ετήσιο ρυθμό αύξησης του Δείκτη Τιμών στο 67,22%, η υγεία με 65,69%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 53,92% και η παιδεία με 50,71%.

Η αξιοπιστία πάντως των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο στο 108,58%.

Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης