Ο Φεντάι Βαράν κρίθηκε ένοχος για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της πρώην συζύγου του Εμινέ Μπουλούτ και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δολοφονία της 38χρονης γυναίκας με μαχαίρι μέσα σε καφετέρια, που βιντεοσκοπήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσε σοκ στη χώρα όπου η βία κατά των γυναικών έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.

Η δίκη του Βαράν είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου σε τεταμένο κλίμα.

Συγγενείς της Εμινέ Μπουλούτ επιτέθηκαν εναντίον του κατηγορουμένου, αφού το δικαστήριο παρουσίασε ένα βίντεο όπου καταγράφονταν οι τελευταίες στιγμές του θύματος. Η 38χρονη κρατούσε τον λαιμό της, ενώ αιμορραγούσε, και φώναζε: «Δεν θέλω να πεθάνω».

Στο ίδιο βίντεο, η κόρη του θύματος, ηλικίας 10 ετών, εκλιπαρεί τη σοβαρά τραυματισμένη μητέρα της να κρατηθεί στη ζωή: «Σε παρακαλώ, μην πεθάνεις».

Μετά τη σύλληψή του, ο Βαράν είχε προσπαθήσει να δικαιολογήσει την πράξη του υποστηρίζοντας ότι η πρώην σύζυγός του τον είχε «προσβάλει».

Οργανώσεις καταγγέλλουν συχνά ότι η τουρκική δικαιοσύνη εκδίδει ανεπαρκείς ποινές, σε ορισμένες περιπτώσεις, εναντίον κατηγορουμένων που υποστηρίζουν ότι τους «προκάλεσαν».

Ο φόνος της Εμινέ Μπουλούτ πυροδότησε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη μάχη ενάντια της βίας σε βάρος των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ