Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε την Παρασκευή τη χρήση βίας από την αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας στη διάρκεια της επέμβασής της προκειμένου να απομακρύνει τους πρόσφυγες που βρίσκονταν σε ένα κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους και ζήτησε να προστατευθούν.

«Ο ξυλοδαρμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο από ένστολους αστυνομικούς με μεταλλικά γκλομπ, όπως έδειξε το υλικό που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, είναι σοκαριστικός και αδικαιολόγητος», τόνισε η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν «σοβαρά» από την επέμβαση της αστυνομίας και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τον «σοβαρό κίνδυνο» περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στο νησί.

Η αστυνομία της Παπούας Νέας Γουινέας από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκκένωσε εντελώς το αυστραλιανό κέντρο κράτησης, έπειτα από τρεις εβδομάδες αντιπαράθεσης με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που παρέμεναν σε αυτό παρά το γεγονός ότι είχε κλείσει επισήμως στις 31 Οκτωβρίου.

Η επέμβαση, που ξεκίνησε την Πέμπτη, συνεχίστηκε και την Παρασκευή, με τους αστυνομικούς πλέον να είναι εξοπλισμένοι με μεταλλικά γκλομπ. Νωρίς το πρωί είχαν εκδιώξει όλους τους πρόσφυγες από το κέντρο προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεταξύ 09:00 και 10:00 (τοπική ώρα, 01:00 – 02:00 ώρα Ελλάδας) απομακρύνθηκαν όλοι», δήλωσε ο Ντόμινικ Κάκας, αξιωματούχος της αστυνομίας.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων επισημαίνουν ότι φοβούνται για την ασφάλεια όσων αιτούντων άσυλο παραμείνουν στο νησία Μάνους εξαιτίας της προφανούς εχθρότητας των κατοίκων του νησιού προς εκείνους, καθώς δεν είχαν ερωτηθεί πριν τη δημιουργία των κέντρων κράτησης στις κοινόητές τους.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι πλέον οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της Παπούας Νέας Γουινέας. Η δήλωση αυτή ενίσχυσε την ανησυχία των προσφύγων, αλλά και των οργανώσεων.

«Αυτό που θέλουμε είναι οι άνθρωποι αυτού να δεχθούν την πρόταση που τους έγινε και να πάνε στις ΗΠΑ (…), να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να εγκατασταθούν στην Παπούα ή να πάνε στο Νάουρου», εξήγησε ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα έρθουν στην Αυστραλία», τόνισε.

Η Αυστραλία δέχεται εδώ και χρόνια επικρίσεις για την μεταναστευτική της πολιτική και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στους πρόσφυγες. Ακόμα κι αν γίνει δεκτή η αίτησή τους για την παροχή ασύλου στην Αυστραλία, οι πρόσφυγες δεν γίνονται δεκτοί στη χώρα, με την Καμπέρα να τους προσφέρει την επιλογή να εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες ή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης