Η Βραζιλία έχει καταγράψει 1.020 θανάτους από δάγκειο πυρετό μέχρι στιγμής φέτος , όπως έγινε γνωστό χτες Τετάρτη από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, η χώρα έχει ξεπεράσει τα χίλια θύματα σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες και πλησιάζει το ετήσιο ρεκόρ θανάτων.

Ο αριθμός των θανάτων από τον δάγκειο πυρετό το 2024 έως τις 3 Απριλίου είναι κοντά σε αυτόν που καταγράφηκε σε όλο το 2023 , όταν η χώρα σημείωσε ρεκόρ 1.094 θυμάτων. Αλλά  και σε όλο το 2022, το δεύτερο έτος με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων (1.053) από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δάγκειος πυρετός, είναι μεταδιδόμενη ασθένεια από το κουνούπι Aedes aegypti.

Οι θάνατοι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αφού το 2023 καταγράφηκαν 388 θάνατοι χωρίς να προστεθούν οι 1.531 θάνατοι λόγω ύποπτου δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν εκείνη τη χρονιά και οι οποίοι βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Όσον αφορά τις μολύνσεις, το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 353,3% σε σύγκριση με τις πρώτες 13 εβδομάδες του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταγραφή έχει φτάσει από 589.294 κρούσματα στο ρεκόρ των 2,67 εκατομμυρίων πιθανών κρουσμάτων μέχρι στιγμής το 2024.

Το Υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι η Βραζιλία θα τελειώσει φέτος με ρεκόρ 4,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων, αν και οι περισσότερες πολιτείες της Βραζιλίας έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της νόσου και αρχίζουν να καταγράφουν επιβράδυνση στα κρούσματα.

Από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, στις οκτώ υπάρχει τάση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και σε άλλες 12 υπάρχει σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής 11 πολιτείες έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των Σάο Πάολο, Μίνας Ζεράις και Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η τρέχουσα επιδημία αποδίδεται στις επιπτώσεις του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που αύξησε τις θερμοκρασίες και αύξησε τις βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα, παράγοντες που συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό του Aedes aegypti.

Εν μέσω της επιδημίας, τον Φεβρουάριο η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που πρόσφερε το εμβόλιο του δάγκειου πυρετού μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και ο χαμηλός αριθμός των διαθέσιμων δόσεων έχει περιορίσει την εφαρμογή του μόνο σε παιδιά και εφήβους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης