Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς αντέδρασε στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, που ανέφερε ότι η πρεσβεία της χώρας στην Ιερουσαλήμ θα ανοίξει τον Μάιο, λέγοντας ότι αυτή θα είναι μία προκλητική ενέργεια και μία νέα επίθεση προς την Παλαιστίνη.

«Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και βρίσκεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις», τόνισε εκπρόσωπος της Χαμάς. «Το γεγονός αυτό ποτέ δεν θα νομιμοποιήσει τη σιωνιστική κατοχή της γης μας ούτε θα αλλάξει την πραγματικότητα ή την ταυτότητα της Ιερουσαλήμ».

Το άνοιγμα της πρεσβείας τον Μάιο συμπίπτει χρονικά με το κλείσιμο 70 χρόνων από τη «Nakba» (καταστροφή), που είναι το παλαιστινιακό όνομα για τη μαζική έξοδο των Αράβων από τα σπίτια τους, πριν την ανακήρυξη του Ισραήλ σε ανεξάρτητο κράτος το 1948.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης ανέφερε ότι η απόφαση των Αμερικανών «ηθελημένα αγνοεί τον λαό μας και συνιστά μία νέα επίθεση στα δικαιώματα και τις ιερές μας τοποθεσίες». Τη χαρακτήρισε δε ως «μία καθαρή πρόκληση για τα συναισθήματα των ισλαμικών και αραβικών κρατών».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ θα ανοίξει τον Μάιο, ακολουθώντας την απόφαση που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο με την de facto αναγνώριση της πόλης ως επίσημης πρωτεύουσας του Ισραήλ.