Σε ρίψεις χλωρίου σε αέρια μορφή, προχώρησε σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, για άλλη μια φορά ο συριακός στρατός, αν και διαψεύδεται αυτό επίσημα, από τις συριακές αρχές. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, υπάρχει και βίντεο, το οποίο απεικονίζει μια ουσία που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αέριο χλωρίου και ρέει στους δρόμους ενός χωριού.
Τις φιάλες που περιείχαν τη δηλητηριώδη τοξική και μολυσματική ουσία, με το χλώριο σε αέρια μορφή, έριξε ελικόπτερο κοντά στο σημείο, που καταρρίφθηκε και το ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο, τη Δευτέρα που πέρασε.
Ο Δρ. Αμπντέλ Αζίζ Μπαρίχ, ο οποίος εργάζεται στο «Saraqeb» στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε στο BBC ότι «με αέριο διοξειδίου του χλωρίου, έχει μολυνθεί μια ολόκληρη πόλη, στη βόρεια Συρία. Τα δύο βαρέλια αερίου χλωρίου, έπεσαν στην πόλη, αργά τη Δευτέρα».
«Γνωρίζουμε ότι είναι το χλώριο, επειδή η οσμή του χλωρίου είναι έντονη και επλήγησαν περιοχές και στο παρελθόν άρα είμαστε εξοικειωμένοι με την μυρωδιά και τα συμπτώματα. Ερεθισμένο δέρμα, δυσκολίες στην αναπνοή»
«Γνωρίζουμε ότι είναι το χλώριο, επειδή η οσμή του χλωρίου είναι έντονη και επλήγησαν περιοχές και στο παρελθόν άρα είμαστε εξοικειωμένοι με την μυρωδιά και τα συμπτώματα. Ερεθισμένο δέρμα, δυσκολίες στην αναπνοή» είπε ο Αζίζ Μπαρίχ. «Εμείς , έχουμε ήδη επιβεβαιώσει ότι έχουν μολυνθεί 28 άτομα, ως επί το πλείστον γυναίκες αλλά και παιδιά» συνέχισε.
Το χλώριο είναι θανατηφόρο και είναι απαγορευμένο με βάση τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που επικύρωσε η Συρία. Η οσμή του χλωρίου είναι έντονη. Μυρίζει σαν καθαριστικό υγρό και σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που μολύνθηκαν το 2013 στη Συρία, προκαλεί κάψιμο στα μάτια.
Η χρήση του, εάν επαληθευτεί, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας, που υπέγραψε η Δαμασκός με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η Συρία πάντως δεν έχει δηλώσει ότι στο οπλοστάσιό της περιέχονται ποσότητες χλωρίου και αυτό περιπλέκει την κατάσταση.
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί επιθέσεων με χλώριο, ανέφεραν πηγές στο BBC.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης