Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αν επανεκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, αλλά όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, περιμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Ζελένσκι, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, όπου παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την 75χρονη συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας.
«Δεν τον ξέρω πολύ καλά» είπε ο Ζελένσκι για τον Τραμπ.
Είπε ότι είχε «καλές συναντήσεις» μαζί του κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρίας του αλλά αυτές έγιναν πριν από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.
«Δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνει, εάν γίνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν ξέρω».
Ο Τραμπ, ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει συστηματικά επικρίνει το ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία -περίπου 60 δισεκατομμύρια από τότε που έγινε η εισβολή -και έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι ως «τον μεγαλύτερο πωλητή που υπήρξε ποτέ».
Δύο σύμβουλοι του επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας παρουσίασαν στον Τραμπ ένα σχέδιο για την διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έως ότου ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι συναλλαγές του Τραμπ με τον Ζελένσκι έγιναν αντικείμενο της πρώτης μομφής του ως προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2019. Κατηγορήθηκε ότι πίεσε τον Ζελένσκι να βοηθήσει στη σπίλωση του Τζο Μπάιντεν με αντάλλαγμα τη βοήθεια, αλλά αθωώθηκε από τη Γερουσία το 2020.
Όσον αφορά την πολιτική απέναντι στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» σε οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας που δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα και ότι δεν θα τα υπερασπιστεί. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ υποχρεώνει τα μέλη να έρχονται σε υπεράσπιση όσων δέχονται επίθεση.
Μιλώντας στον απόηχο της χθεσινής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο κύριο νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, ο Ζελέσνκι είπε ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις σε «κάνουν να θέλεις να σκοτώσεις» τον Πούτιν.
«Είναι τόσο δύσκολο να χάνεις παιδιά. Και φυσικά βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, βλέπεις γονείς, και όταν τα παιδιά τους πεθαίνουν ή είναι νεκρά, θέλεις να σκοτώσεις τον Πούτιν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ να μην περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου για να κινηθούν δυναμικά για να βοηθήσουν τη χώρα του και ζήτησε λιγότερους περιορισμούς στη χρήση των αμερικανικών όπλων.
«Ο καθένας περιμένει τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί περιμένουν τον Νοέμβριο, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, όλος ο κόσμος κοιτάει προς τον Νοέμβριο και για να πούμε την αλήθεια και ο Πούτιν περιμένει επίσης τον Νοέμβριο», είπε ο Ζελέσνκι.
« Ηρθε η ώρα…να δράσουμε και όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο ή κάποιον άλλο μήνα».
Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί σθεναρά την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διατηρεί ο ιστότοπος FiveThirtyEight.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις του Πούτιν για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, ο Ζελένσκι δήλωσε επιφυλακτικά: «Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είναι πολύ διαφορετικοί. Αλλά υποστηρίζουν (τη) δημοκρατία. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Πούτιν θα μισήσει και τους δύο».
Η επιλογή να μιλήσει ο Ζελένσκι στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ένδειξη της προσπάθειας που κάνει η Ουκρανία να προσεγγίσει τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Άντριου Βάις του ινστιτούτου προβληματισμού Carnegie Endowment δήλωσε ότι το Κίεβο προσπαθεί να χτίσει «όσο το δυνατόν περισσότερες γέφυρες με το κατεστημένο των Ρεπουμπλικάνων».
«Στο Κίεβο αυτή τη στιγμή προσπαθούν να σκεφτούν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Βάις.
Ο Ζελένσκι παρουσιάστηκε από τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο οποίος επαίνεσε τον Ουκρανό ηγέτη και υποστήριξε σθεναρά τη μεγαλύτερη βοήθεια προς το Κίεβο.
«Χρειάζονται τα εργαλεία για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να επιβάλουν κόστος στους επιτιθέμενους και να διαπραγματευτούν από θέσεις ισχύος», δήλωσε ο Μακόνελ.