Μία «πολιτική» και πιο παρεμβατική Κομισιόν είχε εξαγγείλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις ευρωεκλογές του 2015. Σήμερα δηλώνει ικανοποιημένος από τον απολογισμό του: επτά στις δέκα νομοθετικές πρωτοβουλίες του έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται.
Απομένουν ωστόσο μεγάλες τομές στην τραπεζική ένωση, στη φορολογία, στο προσφυγικό, σε ασφάλεια και άμυνα. Μιλώντας την Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες μέχρι τις ευρω-εκλογές του 2019.
Θετική αποτίμηση από τον επικεφαλής των γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Στρασβούργο, Ντάνιελ Κασπάρι: «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε τις θέσεις του» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Μίλησε ανοιχτά για θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα για το θέμα της φοροαποφυγής αμερικανικών πολυεθνικών, οι οποίες δεν καταβάλλουν φόρους σε βάρος των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λέει ότι θέλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Επίσης ξεκαθάρισε τη θέση του στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας, λέγοντας ότι θέλει αποφάσεις με πλειοψηφία (και όχι ομοφωνία). Όπως επίσης και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, όπου έχουμε κάνει μεν πρόοδο, όμως απομένουν πολλά να γίνουν…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης