Μπομπ Ντίλαν, Έλβις Πρίσλεϊ, Τζορτζ Χάρισον: Το rock'n'roll στο... σφυρί

Μπομπ Ντίλαν, Έλβις Πρίσλεϊ, Τζορτζ Χάρισον: Το rock'n'roll στο... σφυρί
Μια κιθάρα που σημάδεψε το πέρασμα του Μπομπ Ντίλαν από τη φολκ στην ηλεκτρονική μουσική πωλήθηκε το Σάββατο έναντι 495.000 δολαρίων στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας αφιερωμένης στα «ινδάλματα της μουσικής».

Η κιθάρα, μια Fender Telecaster του 1965 που ανήκε στον Ρόμπι Ρόμπερτσον, κιθαρίστα του Μπομπ Ντίλαν, είχε χρησιμοποιηθεί τόσο από τον Ντίλαν όσο και από τον Έρικ Κλάπτον και τον Τζορτζ Χάρισον, σύμφωνα με τον οίκο Julien's που διοργάνωσε τη δημοπρασία. Η αξία της εκτιμήθηκε μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων.Η κιθάρα σημάδεψε τη στροφή του φολκ τραγουδιστή του «The Times They Are A-Changin'» στην ηλεκτρονική μουσική με τραγούδια όπως το «Like a Rolling Stone».

Ανάμεσα στις άλλες διάσημες κιθάρες που πωλήθηκαν το Σάββατο ήταν: η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα του Τζορτζ Χάρισον, μια Hofner Club 40 που πωλήθηκε αντί 430.000 δολαρίων και μια κιθάρα Fender Telecaster από ξύλο τριανταφυλλιάς που κατασκευάστηκε για τον Έλβις Πρίσλεϊ το 1968, που πωλήθηκε 115.200 δολάρια.

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα αντικείμενα του «Βασιλιά» συνεχίζουν να κάνουν θραύση.

Μια ζώνη του Έλβις, φορτωμένη με διακοσμητικά στοιχεία, την οποία φορούσε σε συναυλία στη Χαβάη το 1972, πωλήθηκε 354.000 δολάρια. Ένα διαμαντένιο δακτυλίδι σε σχήμα αστεριού που φορούσε ο «βασιλιάς της ροκ εν ρολ» και έδωσε σε θαυμάστριά του κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το 1975 κατακυρώθηκε αντί 100.000 δολαρίων.

Η δημοπρασία περιελάμβανε επίσης πολλά ρούχα διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Έλτον Τζον, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Μάικλ Τζάκσον, με τα οποία εμφανίζονταν στη σκηνή.Ένα δερμάτινο κοστούμι του Μάικλ Τζάκσον, του αξέχαστου τραγουδιστή του «Thriller», ασορτί με ένα κίτρινο πουκάμισο, πωλήθηκε αντί 217.600 δολαρίων.Αντί 179.200 δολαρίων, ανώνυμος συλλέκτης απέκτησε μια δερμάτινη ζώνη με ασημένια αγκράφα πάνω στην οποία αναγράφεται με χρυσά γράμματα η λέξη «BAD».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή δημοπρασία αντικειμένων του Prince, που πέθανε το 2016.

Συνολικά, 600 είδη πολλών αστέρων της μουσικής τέθηκαν σε δημοπρασία για δύο ημέρες αντί συνολικού ποσού έξι και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε στο τέλος της διήμερης δημοπρασίας, εκπρόσωπος του Julien's.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2018, 09:01