Μέχρι 5 δισ. ευρώ μπορεί να «κερδίσει» το δημόσιο από την αντικατάσταση των μετρητών από το «πλαστικό χρήμα». Παράλληλα οι πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) καταπολεμούν την διακίνηση «μαύρου χρήματος» και συντελούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ του μέτρου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς από το 2011 όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να πραγματοποιούνται είτε μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, είτε με δίγραμμες επιταγές.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής καταναλωτικής πίστης της Alpha Bank και πρόεδρος Visa κ. Λεωνίδας Κασσούμης στο Capital.gr, το μέτρο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, και ήδη εφαρμόζεται σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η χρήση των μετρητών ως μέσο συναλλαγής στοιχίζει με βάση μελέτες της ΕΕ περίπου 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή στην Ελλάδα η διακίνηση των μετρητών κοστίζει στο κράτος 5 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασσούμης και συνεχίζει λέγοντας ότι η προσπάθεια αντικατάστασης των μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω καρτών πληρωμών) έχει αποδώσει αποτελέσματα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe για κάθε 9 ευρώ συναλλαγών το 1 πραγματοποιείται με κάρτες Visa, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα για κάθε 32 ευρώ συναλλαγών το 1 ευρώ πραγματοποιείται με κάρτες Visa.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά του πλαστικού χρήματος, ως μέσου πληρωμών, στην καταπολέμηση της διακίνησης του ‘μαύρου χρήματος’, αλλά και της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζει και ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, γενικός διευθυντής στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης της Eurobank. Όπως λέει οι συναλλαγές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) βοηθούν να λειτουργεί πιο αποδοτικά το σύστημα και σημειώνει: «εξάλλου μην ξεχνάμε ότι λιγότερα μετρητά σημαίνει και μικρότερο κόστος διακίνησης». Παράλληλα ο κ. Κασσούμης υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της καθιέρωσης των διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το SEPA.

Οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μέτρο -όπως και τα υπόλοιπα που ανακοινώθηκαν- που βοηθά τη χώρα να υιοθετήσει μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης, όπως έχουν κάνει και άλλα κράτη της Ευρώπης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερα από 16,5 εκατομμύρια κάρτες, εκ των οποίων τα 8,5 εκατομμύρια είναι χρεωστικές. Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν κατακόρυφη άνοδο στο τζίρο των χρεωστικών -κυρίως- καρτών το 2011 που θα είναι υποχρεωτικές οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ με «πλαστικό χρήμα». Μάλιστα σημειώνουν πως ο καταναλωτής δεν έχει καμιά επιβάρυνση όταν συναλλάσσεται με χρεωστικές κάρτες, αφού αυτές είναι συνδεδεμένες με τον τραπεζικό του λογαριασμό και το ποσό αφαιρείται αυτόματα από το υπόλοιπο του, χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες (όπως π.χ. γίνεται στην έκδοση δίγραμμης επιταγής) ή με επιτόκιο που χρεώνονται οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης